Rozgrzewające śniadanie na ciepło: szybko, zdrowo i sezonowo!
Kiedy na zewnątrz zaczyna być coraz chłodniej, warto zacząć jesienno-zimowe poranki od rozgrzewającego, pełnowartościowego śniadania. Jak przygotować zdrowy, szybki, a przy tym tani posiłek z łatwo dostępnych składników? Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na rozgrzewające śniadania na ciepło!
Muffinki jajeczne z serem i warzywami
Muffinki na słono to smaczny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Do przygotowania 2 porcji będziemy potrzebować:
- 4 jajek,
- 2 plastrów sera gouda,
- 60 g papryki – zielonej lub czerwonej,
- 100g cukinii,
- 2 łyżki mleka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- Szczypiorek, czosnek, oliwę i ulubione przyprawy.
Miksujemy jajka z oliwą, przyprawami, płatkami owsianymi, mąką i mlekiem, a następnie dodajemy startą cukinię, posiekaną paprykę, czosnek oraz ser. Dokładnie mieszamy i wypełniamy foremki do muffinek powstałą masą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut – śniadanie jest gotowe!
Rozgrzewająca owsianka na ciepło
Do przygotowania tego posiłku będziemy potrzebować płatków owsianych, mleka oraz ulubionych owoców bądź innych dodatków. Tanie mleko na promocji, jak i inne składniki, możemy odnaleźć w sklepach spożywczych. Oto przykładowy przepis na owsiankę z truskawkami:
- Mleko – 1,5 szklanki
- Płatki owsiane – ¾ szklanki,
- Wiórki kokosowe – ok. 3 łyżki,
- Truskawki – ok. 7 sztuk (świeże lub mrożone),
- Cukier, miód lub słodzik – 1 łyżka.
Wsypujemy płatki do garnka, zalewamy mlekiem i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach możemy przełożyć owsiankę do miski i cieszyć się smacznym śniadaniem na ciepło.
Jaglanka z jabłkiem i orzechami
Aby przygotować to danie na słodko, potrzebne będą:
- 45 g kaszy jaglanej,
- 1 jabłko,
- Kilka sztuk orzechów włoskich lub migdałów,
- Pół szklanki mleka,
- szczypta cynamonu,
- Miód, syrop klonowy lub ekstrakt z wanilii.
Na początku płuczemy kaszę jaglaną pod bieżącą, ciepłą wodą, aby nie miała gorzkiego posmaku. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez dwadzieścia minut. W tym czasie kroimy jabłko w drobną kostkę – dorzucamy je pod koniec gotowania kaszy. Całość przekładamy do miski i posypujemy orzechami włoskimi lub migdałami, przyprawiamy cynamonem i dodajemy syrop klonowy, miód lub ekstrakt z wanilii. Ta rozgrzewająca jaglanka z pewnością doda nam energii na cały dzień!
Omlet z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem
Ta propozycja śniadania na słono jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym urzeka bogactwem smaków. Potrzebne składniki to:
- Jajka – 2 sztuki,
- Mleko – 1,5 łyżki,
- Szpinak – ok. 30 g,
- Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk,
- Mąka żytnia – 1,5 łyżki,
- Płatki owsiane – 1 łyżka,
- Ser gouda – 1 plasterek,
- Masło – 1 łyżeczka,
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
- Szczypiorek,
- Sól, pieprz, czosnek granulowany i gałka muszkatołowa.
Miksujemy jajka z mąką, płatkami owsianymi, solą, pieprzem i mlekiem. Następnie dodajemy posiekany plaster sera i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy szpinak wraz z czosnkiem granulowanym, solą i gałką muszkatołową, aż zrobi się miękki. Dodajemy masło oraz masę jajeczną, co jakiś czas przewracamy omlet na drugą stronę, by równomiernie go usmażyć. Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe.
Materiał zewnętrzny