Rozmaitości i ciekawostki

Ponadczasowe wielkanocne dania z piekarnika

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz pomyśleć o tym, co poda się gościom do jedzenia. Dzięki temu będzie można na spokojnie skompletować wszystkie niezbędne składniki i zaplanować sobie przygotowywanie dań. Podczas Wielkanocy niezwykle przydatny okazuje się piekarnik parowy, który umożliwi przygotowanie pysznej pieczeni, smacznych ciast wielkanocnych i wielu innych posiłków oraz deserów. Jeżeli chcesz mieć pewność, że tegoroczna Wielkanoc upłynie pod znakiem spokoju i udanych potraw, koniecznie zapoznaj się z naszymi propozycjami przepisów wielkanocnych.

  1. Wielkanoc pod znakiem pieczenia mięs
  2. Czy warto postawić na piekarnik parowy?
  3. Popularne przepisy wielkanocne
  4. Jak ułatwić sobie przygotowywanie posiłków w piekarniku?

Poniższe propozycje są na tyle zróżnicowane, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno piekarniki do zabudowy, jak i modele wolnostojące. Jeżeli natomiast odpowiednio wykonasz wszystkie kroki, to nie będziesz się musiał martwić o czasochłonne czyszczenie piekarnika. O ile w nowoczesnych modelach jest to prosty proces, to w starszych sprzętach trzeba czasami poświęcić naprawdę wiele czasu, aby uzyskać oczekiwany efekt.

Wielkanoc pod znakiem pieczenia mięs

Trudno znaleźć polski dom, w którym w okolicach Wielkanocy na stole nie pojawiłyby się mięsa podawane pod różnymi postaciami. Jednym z najczęstszych wyborów jest pieczona szynka, którą wbrew pozorom można przygotować w naprawdę prosty sposób, a całość nie powinna zająć więcej niż dwie godziny. W celu przygotowania pieczonej szynki z piekarnika należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 1,5 kilograma dobrej szynki (w razie wątpliwości zawsze warto zapytać o radę zaufanego sprzedawcę), 2 cebule, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy (sól, pieprz, natka pietruszki, papryka).

Pierwszym krokiem jest oczywiście przygotowanie mięsa, co wymaga dokładnego umycia i osuszenia, a także delikatnego okrojenia niepożądanych kawałków. Dzięki temu będzie można uzyskać odpowiedni kształt, który będzie się dobrze prezentował na świątecznym stole. Następnie należy wykroić wystarczająco duży kawałek ze środka mięsa, do którego później włoży się nadzienie. Do wykrojonego mięsa trzeba dodać 2 cebule i całość zmielić na drobne kawałki. Do uzyskanej masy dodać jajko i przyprawy oraz bułkę tartą. Całość trzeba wymieszać, a uzyskanym w ten sposób nadzieniem wypełnić wykrojony otwór. Żeby podczas pieczenia nic nie wypadało ze środka szynki, można zastosować nić bawełnianą do zaszycia otworu. To jednak nie koniec! Przed włożeniem mięsa do piekarnika warto je dodatkowo natrzeć przyprawami, dzięki czemu już zewnętrzna warstwa będzie miała niepowtarzalny smak.

W międzyczasie można rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a mięso włożyć do rękawa przeznaczonego do pieczenia i dodać niewielką ilość wody. Dzięki temu po zakończeniu pieczenia mięso nie będzie suche, a jednocześnie nie trzeba będzie czyścić całego piekarnika, co jednak z funkcją pary jest o wiele łatwiejsze. Całość należy włożyć do rozgrzanego wnętrza piekarnika i piec przez godzinę. Następnie można zmniejszyć temperaturę o około 40 stopni i potrzymać mięso jeszcze przez pół godziny.

Czy warto postawić na piekarnik parowy?

Z powyższego przepisu można skorzystać niezależnie od tego, jakim dysponuje się piekarnikiem, jednak najlepsze efekty pozwolą uzyskać piekarniki parowe. Tego typu piekarniki Electrolux nadają potrawom wyjątkowej chrupkości i soczystości, a przede wszystkim podczas pieczenia nie tracą one cennych minerałów. Wspomniana firma ma w ofercie piekarniki do zabudowy dostępne w wielu wariantach, a takie udogodnienia jak sterowanie dotykowe czy czyszczenie parowe sprawiają, że korzystanie z nich jest bardzo intuicyjne i wygodne.

Popularne przepisy wielkanocne

Oczywiście wielkanocne dania to nie tylko pieczona szynka, ale również coraz popularniejsza pieczeń z indyka, różnego rodzaju ciasta i inne pyszności. Jeżeli zastanawiasz się, do jakich potraw sprawdzi się piekarnik parowy, zajrzyj na stronę ze sprawdzonymi przepisami. Chociaż wymagają one nieco więcej pracy niż przedstawiona propozycja na pieczoną szynkę, to na pewno zachwycą wszystkich domowników oraz zaproszonych gości.

Jak ułatwić sobie przygotowywanie posiłków w piekarniku?

Najlepszym sposobem na to, aby ułatwić sobie przygotowywanie posiłków w piekarniku, jest staranne czytanie przepisów. Wiele osób popełnia błąd i nie zwraca uwagi na takie podstawowe rzeczy jak to, aby nie wsadzać potrawy w niskiej temperaturze czy też nie uwzględnia, że piekarnik elektryczny może w niektórych przypadkach wymagać drobnych modyfikacji w kwestii czasu pieczenia w porównaniu z piekarnikiem gazowym. Nowoczesny piekarnik spełnia jednak oczekiwania nawet początkujących miłośników gotowania w domu, ponieważ ma takie funkcje jak szybkie nagrzewanie. Do tego dochodzi nieporównywalna łatwość obsługi, jaką charakteryzuje się taki rodzaj piekarnika oraz zwiększone bezpieczeństwo. Warto również zwrócić uwagę na chowane pokrętła, które spodobają się miłośnikom minimalizmu i porządku w kuchni.

Artykuł powstał w ramach współpracy z marką Electrolux

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x