Rozmaitości i ciekawostki

Wyposażenie budki z jedzeniem na kąpielisku

Kto nie lubi spędzać czasu na plaży? Lato, słońce, przyjemny chłodek… i oczywiście smaczne gofry oraz kubek z orzeźwiającym napojem. Uruchomienie budki z jedzeniem na kąpielisku, plaży czy przy basenie jest więc świetnym pomysłem. Głodni plażowicze i turyści zawsze szukają smacznych i wygodnych przekąsek udając się na kąpielisko… a trójkąt pizzy zawsze smakuje najlepiej nad wodą!

Dodatkową zaletą tego typu lokali jest fakt, że budka z jedzeniem nie wymaga wielu mebli niezbędnych w innych rodzajach małej gastronomii — na kąpielisku ludzie rozsiądą się na własnych kocach i leżakach, nie musisz więc kupować krzeseł i stołów. Często nie musisz też mieć na przykład toalety dla gości. Jednak aby założyć własną budkę z jedzeniem na kąpielisku, musisz zadbać kilka istotnych elementów, które zapewnią sprawne działanie i zadowolenie klientów.

Co powinna mieć twoja budka z jedzeniem?

Pierwszą rzeczą, którą musisz kupić, jest blat do przygotowania żywności, gotowania i serwowania. Sanepid wymaga od małej gastronomii wyznaczania stref na obróbkę różnych rodzajów posiłków. Rozkładane stoły i blaty ze stali nierdzewnej są doskonałym wyborem, ponieważ są trwałe, profesjonalnie wyglądające i łatwe do czyszczenia i przechowywania. Food trucki i inne kuchnie, gdzie przestrzeń jest ograniczona, powinny zainwestować w składane blaty i lady!

Świeże i obfite zaopatrzenie w żywność jest również kluczowe, zwłaszcza że czasem trudno jest zabezpieczyć dopływ prądu na samej plaży, nawet jeśli korzystasz z agregatów. Wielu właścicieli budek z jedzeniem przechowuje właściwe zapasy dalej od wody, a w samej budce trzyma pod ręką tylko zapasy owoców czy zimnych napojów w coolerach (lodówkach turystycznych). To fantastyczny sposób na zachowanie jakości i dostępności żywności.

Opakowania i pojemniki na żywność

Posiadanie różnorodnych pojemników na żywność jest również niezbędne do pakowania zamówień klientów — większość z nich kupi sobie i dzieciom gofra i usiądzie gdzieś z dala, relaksując się na plaży miejskiej. Zależnie od Twojej oferty, powinieneś mieć praktyczne papierowe talerze, pojemniki na sałatki, kartony na pizze, zapiekanki oraz opakowania na frytki i burgery. Ważne jest, aby używać odpowiedniego opakowania dla każdego artykułu spożywczego, aby zapewnić, że jedzenie zachowa świeżość i atrakcyjny wygląd.

Kluczowe jest również zapewnienie klientom sztućców, serwetek i innych niezbędnych przedmiotów. Warto jednak pamiętać, że ludzie przychodzą nad jezioro czy zalew nie po to, by nadeptywać na plastikowe widelce — chroń planetę i piękno przyrody wybierając papierowe i drewniane sztućce, kubki i słomki. Ekologiczne sztućce i opakowania również znajdują się w ofercie firmy Tedmark!

Oprócz tego, osoby przygotowujące posiłki muszą zadbać o higienę i bezpieczeństwo pracy. Sanepid wymaga od małej gastronomii zlewozmywaka, musisz też dać swoim kucharzom miejsce do mycia rąk. Może być dość trudne stworzyć takie warunki na miejskiej plaży, ale nie jest to niemożliwe. Twoja własna budka z jedzeniem nie musi przecież być mała!

Materiał zewnętrzny

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x