Było pysznie na Festiwalu Smaków w Tarnowcu
Ruskie, z mięsem, z kapustą, ze szpinakiem, z owocami, z kaszą i grzybami… to tylko niektóre rodzaje pierogów serwowane przez koła gospodyń wiejskich podczas II Festiwalu Smaków Regionalnych w Tarnowcu.
Na niedzielny festiwal, który w tym roku odbywał się w drugim dniu obchodów 600–lecia bitwy pod Grunwaldem, przygotowanych zostało 25 tys. pierogów. Mimo, że było ich 3 razy więcej niż w roku ubiegłym, szybko zaczęły znikać.
– Świadczy to o tym, że popularność imprezy rośnie. Jest więcej osób niż w ubiegłym roku. Szacujemy, że tylko dzisiaj mogło nas odwiedzić ok 3 tys. osób. Natomiast napływ gości będzie wieczorem – mówił wczoraj, niespełna dwie godziny po rozpoczęciu festiwalu Bogusław Wójcik.
Zdania o tym, które pierogi okazały się najlepsze, były podzielone.
– Najlepsze są pierogi ruskie z Sądkowej – mówi pan Janusz mieszkaniec tej miejscowości – Czemu najlepsze? Bo smakiem są zbliżone do tego co w domu – dodaje.
– Mnie najbardziej smakowały pierogi z Tarnowca, bardzo smaczne – odpowiada pan Andrzej z Umieszcza.
Prócz pierogów goście mogli popróbować również gomółek, chleba ze smalcem i ogórkiem, który robił furę podczas festiwalu.
– Faktycznie, najchętniej smalczyk kupują panie – potwierdza Anna Pękala z Koła Gospodyń Wiejskich w Tarnowcu.
Najchętniej odwiedzanym było stoisko słowackie z zaprzyjaźnionej z Tarnowcem miejscowości Zlatá Baňa.
– Można u nas skosztować nadziewane suszonymi jabłkami ziemniaczane naleśniki, faworki, proziaki i oczywiście mieliśmy troszkę słowackich pierogów. Takich jak wy robicie, z ziemniakami, twarożkiem i słoninką oraz słodkie z likierem – mówi Dušan Demčák wójt Zlatá Baňa.
– Pierożki mają bardzo dobre, to pierwsze pierogi jakie jadłem, ale są naprawdę dobre – mówi pan Edward z Jaszczowi.
Skąd takie zainteresowanie słowacką kuchnią?
– To jest coś innego, podane w innej formie niż u nas. Tym bardziej, że panie robią te potrawy na bieżąco, więc produkty są świeże, dlatego jest to bardzo smaczne – mówi wójt Tarnowca, Bogusław Wójcik.
Wójt ma nadzieję, że Festiwal Smaków Regionalnych w Tarnowcu na stałe wpisze się w kalendarz imprez gminy.
Patronat medialny nad festiwalem objął portal Jaslonet.pl.
Kuba Kowalczyk
Jaslonet.pl
– – –
Fotogaleria:
- Festiwal Smaków Regionalnych w Tarnowcu (fot. W. Żebracki)