Jest kryzys – drożeje cukier
Lada dzień w sklepach Społem za kilogram cukru zapłacimy aż 3,29 zł. Na początku marca ceny podniesie też Leclerc, któremu kończą się już zapasy kupione po niższej cenie.
Cukier drożeje systematycznie od kilku tygodni. Ceny rosną u producentów, przez co drożej jest w hurcie. Niestety na razie nie zanosi się, aby w najbliższym czasie miało być lepiej.
– Nasza marża na cukrze to w tej chwili zaledwie 5-6 proc. – mówi Zygfryd Kozak, wiceprezes PSS Społem w Rzeszowie. – Dlaczego mimo tego w sklepach jest coraz drożej? Bo ceny systematycznie rosną w hurcie. W tym tygodniu kupiliśmy 10 ton po 2,77 zł za kilogram. To o 32 grosze więcej niż do tej pory. Dlatego lada dzień w sklepie cukier będzie po 3,29 zł, a nie jak dotychczas po 2,89 zł.
Na razie ceny nie wzrosną w hipermarkecie Leclerc w Rzeszowie.
– Mamy jeszcze zapasy kupione po niższej cenie, których wystarczy nam do końca lutego – mówi Leszek Bielecki, dyrektor hipermarketu. – Dlatego jeszcze przez kilka dni utrzymamy stare ceny. Niestety, jeśli nic się nie zmieni, od początku marca także i u nas będzie drożej.
Dlaczego ceny rosną? Producenci tłumaczą je mniejszą ilością zapasów w magazynach i kiepskimi zbiorami buraków w ubiegłym roku. Nie bez znaczenia jest też kryzys finansowy. Ponieważ zagraniczni importerzy zapłacili nam lepiej za cukier, polskie firmy wyeksportowały go do zachodniej Europy.
Nowiny, Bartosz Gubernat
no i co z tego i tak będą pędzić….do przodu:yes:
Jest teraz taka moda , jak co to ??? kryzys !!! drogo bo ?? kryzys !!! cukrownie sprzedali, UE wydaje dyzpozycje tyle ton można wyprodukowac ,ale kryzys tfu !!!!:upset:
:D:D:Dtroszy bedzie biber
wiem bo sam kupilem 1 tone