r e k l a m a
Kultura

Było pysznie na Festiwalu Smaków w Tarnowcu

Ruskie, z mięsem, z kapustą, ze szpinakiem, z owocami, z kaszą i grzybami… to tylko niektóre rodzaje pierogów serwowane przez koła gospodyń wiejskich podczas II Festiwalu Smaków Regionalnych w Tarnowcu.

Na niedzielny festiwal, który w tym roku odbywał się w drugim dniu obchodów 600–lecia bitwy pod Grunwaldem, przygotowanych zostało 25 tys. pierogów. Mimo, że było ich 3 razy więcej niż w roku ubiegłym, szybko zaczęły znikać.

Świadczy to o tym, że popularność imprezy rośnie. Jest więcej osób niż w ubiegłym roku. Szacujemy, że tylko dzisiaj mogło nas odwiedzić ok 3 tys. osób. Natomiast napływ gości będzie wieczorem – mówił wczoraj, niespełna dwie godziny po rozpoczęciu festiwalu Bogusław Wójcik.

Zdania o tym, które pierogi okazały się najlepsze, były podzielone.

Najlepsze są pierogi ruskie z Sądkowej – mówi pan Janusz mieszkaniec tej miejscowości – Czemu najlepsze? Bo smakiem są zbliżone do tego co w domu – dodaje.

Mnie najbardziej smakowały pierogi z Tarnowca, bardzo smaczne – odpowiada pan Andrzej z Umieszcza.

Prócz pierogów goście mogli popróbować również gomółek, chleba ze smalcem i ogórkiem, który robił furę podczas festiwalu.

Faktycznie, najchętniej smalczyk kupują panie – potwierdza Anna Pękala z Koła Gospodyń Wiejskich w Tarnowcu.

Najchętniej odwiedzanym było stoisko słowackie z zaprzyjaźnionej z Tarnowcem miejscowości Zlatá Baňa.

Można u nas skosztować nadziewane suszonymi jabłkami ziemniaczane naleśniki, faworki, proziaki i oczywiście mieliśmy troszkę słowackich pierogów. Takich jak wy robicie, z ziemniakami, twarożkiem i słoninką oraz słodkie z likierem – mówi Dušan Demčák wójt Zlatá Baňa.

Pierożki mają bardzo dobre, to pierwsze pierogi jakie jadłem, ale są naprawdę dobre – mówi pan Edward z Jaszczowi.

Skąd takie zainteresowanie słowacką kuchnią?

To jest coś innego, podane w innej formie niż u nas. Tym bardziej, że panie robią te potrawy na bieżąco, więc produkty są świeże, dlatego jest to bardzo smaczne – mówi wójt Tarnowca, Bogusław Wójcik.

Wójt ma nadzieję, że Festiwal Smaków Regionalnych w Tarnowcu na stałe wpisze się w kalendarz imprez gminy.

Patronat medialny nad festiwalem objął portal Jaslonet.pl.

Kuba Kowalczyk
Jaslonet.pl

– – –
Fotogaleria:

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Close
X