r e k l a m a
Przegląd mediów

Pektowin z nominacją

Ogłoszono nominacje do XIII edycji inicjatywy pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2009”

22 kwietnia 2009 roku w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego odbyło się uroczyste wręczenie wojewódzkich nominacji do XIII edycji inicjatywy pozytywistycznej „Polski Producent Żywności”. Słowa uznania pod adresem podkarpackich przedsiębiorców żywności biorących udział w konkursie skierowali: Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Stanisław Bajda i Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Kazimierz Ziobro.

W skład kapituły konkursowej, która oceniała prezentowane przez podkarpackich producentów produkty weszło dziesięć osób, w tym przedstawiciele: regionalnych mediów, Urzędu Marszałkowskiego, Centrum Promocji Biznesu i Uniwersytetu Rzeszowskiego. Spośród wielu produktów wybrane zostały te, które będą mogły przystąpić do drugiego – ogólnopolskiego etapu konkursu.

W pierwszym etapie konkursu Kapituła wybiera firmy z naszego regionu, nominując maksymalnie osiem najlepszych produktów. Będą one mogły przystąpić do drugiego -ogólnopolskiego etapu konkursu. Finał, w trakcie którego nastąpi wręczenie tytułów „Polski Producent Żywności 2009”, odbędzie się we wrześniu, podczas Międzynarodowych Targów POLAGRA FOOD w Poznaniu. Inicjatywa Polski Producent Żywności organizowana jest przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu.

Województwo podkarpackie bierze udział w konkursie od 1999 roku promując wyroby z naszego regionu. Konkurs jest dużą szansą dla producentów dobrej i cenionej przez klientów żywności z Podkarpacia. Przyczynia się on do sprawnej i skutecznej promocji. Wszystkie edycje konkursu „Polski Producent Żywności” odbywają się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Lista firm uczestniczących w Konkursie „Polski Producent Żywności” w 2009 roku:

1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku
2. Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch
3. Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z. o.o. Stanisław Jarosz Pilzno
4. Zakład Przemysłu Owocowo Warzywnego „PEKTOWIN” S.A. w Jaśle
5. Zakład Masarski Józef Bawoł , Wojciech Bawoł Markowa
6. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Kiełtyka Piekarnia Łężany
7. Hortino Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o.
8. Zakład Mięsny Smak Górno
9. Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech” Sp. z o.o. Kolbuszowa
10. Cukiernicza Spółdzielnia „ROKSANA”, ul. Mostowa 35, 38 – 100 Strzyżów,
11. „Podzamcze” Zakład Produkcyjno-Handlowy Piekarnia Elżbieta Czarnik Czudec
12. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak Strzyżów

Skład Kapituły Wojewódzkiej Konkursu „Polski Producent Żywności 2009”:

1. Pan Artur Zamorski-zastępca Kierownika Oddziału Higieny Żywności i Żywienia Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Rzeszowie
2. Pan Paweł Zając – Prezes Centrum Promocji i Biznesu w Rzeszowie
3. Pani Jolanta Dragan- Etnograf Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej
4. Pani Stefania Michałek- Z-ca Przewodniczącej Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Rzeszowie
5. Pani Anna Tomczyk- Dziennikarz TVP 3 Rzeszów
6. Pan Adam Cyło- Dziennikarz Super Nowości
7. Pan Bogusław Kmieć – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska UMWP
8. Jolanta Danak-Gajda- Dziennikarz Radia Rzeszów
9. Dorota Zańko- Dziennikarz Radia VIA
10. Dr inż. Maria Surdel – Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego

Lista Laureatów Firm z Województwa Podkarpackiego uczestniczących w Konkursie „POLSKI PRODUCENT ZYWNOŚCI” w latach 1999- 2007:

rok 1999 III edycja
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” Widna Góra k/Jarosławia 74a,
37-500 Jarosław za produkt Szynka Swojska
rok.2000 IV edycja
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, ul. Przemyska 22, 38-500 Sanok za produkt
Jogurt Warzywno – Owocowy
Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska „Resmlecz” , 36-001 Trzebownisko 931
Maślanka Naturalna
rok.2001 V edycja
Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „VORTUMNUS” Sp. z o.o. Lisów
za produkt Papryka Konserwowa
Zakład Przetwórstwa Owocowo- Warzywnego Leżajsk Sp. z.o.o. „HORTINO”
za produkt Włoszczyzna
rok.2002 VI edycja
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leżajsk , Strzyżów za produkt
Szynka Wiejska Strzyżowska
rok. 2003VII edycja
Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe . „Jarda” za produkt
Pierogi Świeże Pakowane Próżniowo
rok. 2004 VIII edycja
Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska „Resmlecz” Trzebownisko za produkt
Śmietana Spożywcza18%
rok 2005 IX edycja
Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „VORTUMNUS” Sp. z.o.o za produkt
Szarlotka- Jabłka Prażone 900g
rok 2006 X edycja
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku – za produkt Ser Gryficki Pełnotłusty
Zakład uboju i Przerobu Mięsa w Markowej Jan Fołta za produkt Kiełbasa Markowska
Gospodarstwo Agroturystyczne „AWB” Alina i Wacław Becla z Handzlówki
za produkt – Suszone Jabłko z Cynamonem
Zakład Mięsny „Smak Eko” Sp.z.o.o. w Górnie – za produkt Schab Tradycyjny Wiejski
P.P.H.U.”ANMAR” w Łańcucie za produkt Staropolski Chleb Sanacyjny Pieczony
na drewnie i Liściu Kapusty
Zakłady Mięsne HERMAN Sp.zo.o w Kielnerowej za produkt Polędwica Hermana
Jasiołka Sp.zoo. w Dukli za produkt Kiełbasa Pradziada
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” i TARNINA” w Mszanie za produkt
Ser Kozi Wołoski Biały
rok 2007 XI edycja
Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „VORTUMNUS Sp. z.o. o w Lisowie za produkt Powidła śliwkowe – węgierkowe
Zaklad Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego HORTINO Leżajsk za produkt
Warzywa z Tortellini
Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska „ Resmlecz” w Trzebownisku za produkt
Twaróg Półtłusty

Daniel Kozik
UMWP

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jazzz
Jazzz
2021 lat temu

skoro jest tak DOBRZE, to dlaczego jest tak ZLE?

Grzesiek
Grzesiek
2021 lat temu

Co Pektowin? To są jaja jak berety…Ktoś tu dobrze kogoś znał i wywalił te niby newsy w żarle firmy na pohybel.Tak się odwraca uwagę od problemów głównych.Firma wali ryjem o podłogę a jednoczesnie ma sukcesy.Tyle,ze nim owo cudowne chlanie zawieść przyjdzie do stolicy Pektowin będzie w stanie fizycznego rozkładu…Ubaw po pachwiny kolegi dziewczyny.

Jan Olbracht
Jan Olbracht
2021 lat temu

Grzesiek, ty myślisz czy nie? Pektowin jest w złej sytuacji ale to paradoks, że w Ministerialnym konkursie dostaje nominację. Wynika wiec z tego, ze tak jak mówił Gowin jest ch…owy zarząd a produkty mają nadal dobre. Jak długo potrwa ta farsa zobaczymy. Ale artykuł godny tego aby pokazać jakie paradoksy rządzą firmą.

A nie jest to "odwracanie uwagi od problemów głównych". Zastanów się.

Kazimierz
Kazimierz
2021 lat temu

Pektowin winien trwać. Tylko trzeba sie nim zająć, a nie mówić. Gratuluję załodze, za takie dobre wyniki w tak trudnych warunkach.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Close
X