Pektowin z nominacją
Ogłoszono nominacje do XIII edycji inicjatywy pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2009”
22 kwietnia 2009 roku w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego odbyło się uroczyste wręczenie wojewódzkich nominacji do XIII edycji inicjatywy pozytywistycznej „Polski Producent Żywności”. Słowa uznania pod adresem podkarpackich przedsiębiorców żywności biorących udział w konkursie skierowali: Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Stanisław Bajda i Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Kazimierz Ziobro.
W skład kapituły konkursowej, która oceniała prezentowane przez podkarpackich producentów produkty weszło dziesięć osób, w tym przedstawiciele: regionalnych mediów, Urzędu Marszałkowskiego, Centrum Promocji Biznesu i Uniwersytetu Rzeszowskiego. Spośród wielu produktów wybrane zostały te, które będą mogły przystąpić do drugiego – ogólnopolskiego etapu konkursu.
W pierwszym etapie konkursu Kapituła wybiera firmy z naszego regionu, nominując maksymalnie osiem najlepszych produktów. Będą one mogły przystąpić do drugiego -ogólnopolskiego etapu konkursu. Finał, w trakcie którego nastąpi wręczenie tytułów „Polski Producent Żywności 2009”, odbędzie się we wrześniu, podczas Międzynarodowych Targów POLAGRA FOOD w Poznaniu. Inicjatywa Polski Producent Żywności organizowana jest przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu.
Województwo podkarpackie bierze udział w konkursie od 1999 roku promując wyroby z naszego regionu. Konkurs jest dużą szansą dla producentów dobrej i cenionej przez klientów żywności z Podkarpacia. Przyczynia się on do sprawnej i skutecznej promocji. Wszystkie edycje konkursu „Polski Producent Żywności” odbywają się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Lista firm uczestniczących w Konkursie „Polski Producent Żywności” w 2009 roku:
1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku
2. Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch
3. Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z. o.o. Stanisław Jarosz Pilzno
4. Zakład Przemysłu Owocowo Warzywnego „PEKTOWIN” S.A. w Jaśle
5. Zakład Masarski Józef Bawoł , Wojciech Bawoł Markowa
6. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Kiełtyka Piekarnia Łężany
7. Hortino Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o.
8. Zakład Mięsny Smak Górno
9. Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech” Sp. z o.o. Kolbuszowa
10. Cukiernicza Spółdzielnia „ROKSANA”, ul. Mostowa 35, 38 – 100 Strzyżów,
11. „Podzamcze” Zakład Produkcyjno-Handlowy Piekarnia Elżbieta Czarnik Czudec
12. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak Strzyżów
Skład Kapituły Wojewódzkiej Konkursu „Polski Producent Żywności 2009”:
1. Pan Artur Zamorski-zastępca Kierownika Oddziału Higieny Żywności i Żywienia Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Rzeszowie
2. Pan Paweł Zając – Prezes Centrum Promocji i Biznesu w Rzeszowie
3. Pani Jolanta Dragan- Etnograf Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej
4. Pani Stefania Michałek- Z-ca Przewodniczącej Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Rzeszowie
5. Pani Anna Tomczyk- Dziennikarz TVP 3 Rzeszów
6. Pan Adam Cyło- Dziennikarz Super Nowości
7. Pan Bogusław Kmieć – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska UMWP
8. Jolanta Danak-Gajda- Dziennikarz Radia Rzeszów
9. Dorota Zańko- Dziennikarz Radia VIA
10. Dr inż. Maria Surdel – Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego
Lista Laureatów Firm z Województwa Podkarpackiego uczestniczących w Konkursie „POLSKI PRODUCENT ZYWNOŚCI” w latach 1999- 2007:
rok 1999 III edycja
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” Widna Góra k/Jarosławia 74a,
37-500 Jarosław za produkt Szynka Swojska
rok.2000 IV edycja
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, ul. Przemyska 22, 38-500 Sanok za produkt
Jogurt Warzywno – Owocowy
Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska „Resmlecz” , 36-001 Trzebownisko 931
Maślanka Naturalna
rok.2001 V edycja
Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „VORTUMNUS” Sp. z o.o. Lisów
za produkt Papryka Konserwowa
Zakład Przetwórstwa Owocowo- Warzywnego Leżajsk Sp. z.o.o. „HORTINO”
za produkt Włoszczyzna
rok.2002 VI edycja
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leżajsk , Strzyżów za produkt
Szynka Wiejska Strzyżowska
rok. 2003VII edycja
Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe . „Jarda” za produkt
Pierogi Świeże Pakowane Próżniowo
rok. 2004 VIII edycja
Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska „Resmlecz” Trzebownisko za produkt
Śmietana Spożywcza18%
rok 2005 IX edycja
Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „VORTUMNUS” Sp. z.o.o za produkt
Szarlotka- Jabłka Prażone 900g
rok 2006 X edycja
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku – za produkt Ser Gryficki Pełnotłusty
Zakład uboju i Przerobu Mięsa w Markowej Jan Fołta za produkt Kiełbasa Markowska
Gospodarstwo Agroturystyczne „AWB” Alina i Wacław Becla z Handzlówki
za produkt – Suszone Jabłko z Cynamonem
Zakład Mięsny „Smak Eko” Sp.z.o.o. w Górnie – za produkt Schab Tradycyjny Wiejski
P.P.H.U.”ANMAR” w Łańcucie za produkt Staropolski Chleb Sanacyjny Pieczony
na drewnie i Liściu Kapusty
Zakłady Mięsne HERMAN Sp.zo.o w Kielnerowej za produkt Polędwica Hermana
Jasiołka Sp.zoo. w Dukli za produkt Kiełbasa Pradziada
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” i TARNINA” w Mszanie za produkt
Ser Kozi Wołoski Biały
rok 2007 XI edycja
Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „VORTUMNUS Sp. z.o. o w Lisowie za produkt Powidła śliwkowe – węgierkowe
Zaklad Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego HORTINO Leżajsk za produkt
Warzywa z Tortellini
Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska „ Resmlecz” w Trzebownisku za produkt
Twaróg Półtłusty
Daniel Kozik
UMWP
skoro jest tak DOBRZE, to dlaczego jest tak ZLE?
Co Pektowin? To są jaja jak berety…Ktoś tu dobrze kogoś znał i wywalił te niby newsy w żarle firmy na pohybel.Tak się odwraca uwagę od problemów głównych.Firma wali ryjem o podłogę a jednoczesnie ma sukcesy.Tyle,ze nim owo cudowne chlanie zawieść przyjdzie do stolicy Pektowin będzie w stanie fizycznego rozkładu…Ubaw po pachwiny kolegi dziewczyny.
Grzesiek, ty myślisz czy nie? Pektowin jest w złej sytuacji ale to paradoks, że w Ministerialnym konkursie dostaje nominację. Wynika wiec z tego, ze tak jak mówił Gowin jest ch…owy zarząd a produkty mają nadal dobre. Jak długo potrwa ta farsa zobaczymy. Ale artykuł godny tego aby pokazać jakie paradoksy rządzą firmą.
A nie jest to "odwracanie uwagi od problemów głównych". Zastanów się.
Pektowin winien trwać. Tylko trzeba sie nim zająć, a nie mówić. Gratuluję załodze, za takie dobre wyniki w tak trudnych warunkach.