Zdrowa żywność w szkołach
Nasz region jest w czołówce województw w kraju, w których z powodzeniem realizowane są unijne programy: „szklanka mleka” oraz „owoce i warzywa w szkole”.
Większość podkarpackich szkół serwuje dzieciom mleko albo jogurty. W ubiegłym roku szkolnym skorzystało w tego programu 155 tysięcy uczniów z 1145 placówek. Najgorzej jest z dostarczaniem owoców i warzyw, gdyż docierały one tylko 770 szkół. Problem z dostawcami produktów mają małe placówki na peryferiach województwa. W tym roku sytuacja ma się poprawić gdyż o kilkanaście groszy zwiększyła się stawka za porcję.
Unijne programy: „szklanka mleka” oraz „owoce i warzywa w szkole” mają kształtować wśród uczniów prawidłowe nawyki zdrowego odżywiania. Wyeliminowanie nadmiernego spożywania węglowodanów i tłuszczów – słodyczy i czipsów, które powodują otyłość wśród dzieci i młodzieży.
and
Super Nowości