r e k l a m a
Rozmaitości i ciekawostki

Ekspresy do kawy – różne modele do wyboru. Co o nich wiemy?

Dla wielu osób dzień bez kawy to dzień stracony. Ten aromatyczny, pobudzający napój ma fanów na całym świecie. Jeśli my też sobie nie wyobrażamy bez niego życia, powinniśmy się postarać, by przygotowywana kawa była zawsze najlepsza! Zapewni to odpowiedni ekspres do kawy. Co mamy do wyboru?

Ekspresy do kawy – różne modele do wyboru. Co o nich wiemy?

Kawę można przygotować na wiele sposobów, co umożliwiają różnego rodzaju ekspresy do kawy. Niektóre z nich mają prostą konstrukcję, a ich obsługa nie jest skomplikowana, inne zapewniają wiele funkcjonalności, umożliwiając przygotowanie nie tylko “małej czarnej”, ale i innych odmian kawy, np. latte. Zależnie od tego, jaki mamy budżet i potrzeby smakowe, na pewno uda nam się wybrać idealny ekspres do kawy. Oto przegląd popularnych modeli.

Ekspresy przelewowe – tradycyjny wybór

Najprostsze i najbardziej popularne są ekspresy przelewowe. Smak tak przygotowanej kawy jest podobny do popularnej “kawy po turecku” (mielonej zalewanej wrzątkiem), ale dzięki zastosowaniu filtra, nie ma tu problemu z fusami. To urządzenie jest bardzo proste w obsłudze – jedyne, co musimy zrobić to wsypać trochę kawy do pojemnika z filtrem, a następnie wcisnąć przycisk. Chwilę czekamy i napój gotowy.

Tego typu ekspresy są dość tanie, tak samo koszt użytkowania nie jest wysoki, bo do przyrządzania kawy potrzebujemy tylko niedrogich papierowych filtrów. Co równie ważne, znajdująca się pod dzbankiem płyta grzewcza długo utrzymuje wysoką temperaturę zaparzonej kawy, więc nawet po dłuższym czasie jest ona odpowiednio ciepła.

Chociaż ekspresy do kawy przelewowe mają wiele zalet, to trzeba też wspomnieć o wadach. Irytuje szczególnie dość pracochłonny proces przyrządzania kawy. Co gorsza, zawiera ona toksyny, a także ma wysoką zawartość kofeiny, znacznie, bo aż dwa razy większą, niż kawa z ekspresu ciśnieniowego. A jeśli już o nich mowa to przejdźmy do ich omówienia, opisując na początek najprostszy z nich – kawiarkę.

Mała kawiarka o wielkich możliwościach

Określana też jako kafeterka lub mokka, jest ekspresem niskociśnieniowym, służącym do przygotowywania tradycyjnej włoskiej kawy. Ma aromatyczny, mocny smak. Żeby ją zaparzyć, musimy wykonać kilka kroków – najpierw wlać określoną ilość wody do dolnego pojemnika, a następnie wsypać kawę mieloną do sitka. W dalszej kolejności należy złożyć wszystkie trzy części i postawić urządzenie na kuchence. Zależnie od wielkości urządzenia, musimy odczekać od 5 do 15 minut.

Czy warto zdecydować się na taki ekspres do kawy? Zdecydowanie tak, jak zależy nam na smaku włoskiej kawy i nie chcemy też dużo przeznaczać pieniędzy na bardziej zaawansowany sprzęt. Pamiętajmy jednocześnie, że przygotowywanie kawy jest dość pracochłonne. To samo zresztą powiemy o myciu urządzenia.

Coś bardziej zaawansowanego?

Znacznie bardziej profesjonalnym sprzętem jest ekspres kolbowy. Określane są też jako modele ręczne, dźwigniowe, manualne lub półautomatyczne. Te urządzenia posiadają – jak sama nazwa wskazuje – kolbę, w jakiej umieszczone jest sitko. Wsypujemy do niego określoną ilość zmielonej kawy. Ważne, by wcześniej ją dobrze sprasować – najlepiej specjalnym tamperem. Po każdym zaparzeniu kawy wyjmujemy sitko i usuwamy z niego fusy. W zdecydowanej większości ekspresów kolbowych stosuje się mechaniczną dyszę spieniającą, co pozwala na przyrządzanie kaw białych, jak latte czy cappuccino. Wybór tego rodzaju ekspresów jest dość duży, a ich ceny wahają się od 200 do 1000 złotych.

Jeśli możemy przeznaczyć więcej pieniędzy…

Jeśli mamy przygotowany większy budżet na zakup ciśnieniowego ekspresu, wybierzmy model automatyczny. Wyposażone jest w specjalny młynek, który mieli ziarna bezpośrednio przed przygotowaniem, co sprawia, że kawa jest prawdziwie aromatyczna. To bardzo profesjonalne urządzenia – wystarczy jeden przycisk, by przygotować nie tylko “małą czarną”, ale i inne rodzaje kaw, jak latte macchiato. Są one dość duże, drogie i wymagają okresowych czynności konserwacyjnych.

A może kawa w kapsułkach?

W ostatnich latach prawdziwą furorę robią ekspresy kapsułkowe, głównie za sprawą komfortu i łatwości obsługi. Są zaliczane do ekspresów ciśnieniowych automatycznych. Pozwalają na szybkie oraz bezproblemowe przygotowanie kawy, łatwo je utrzymać w czystości. Żeby przygotować napój, musimy tylko włożyć kapsułkę w odpowiednie miejsce i odczekać kilka sekund. Chociaż to urządzenie ma wiele zalet, to nie zapominajmy o jego słabszych stronach. Zaliczamy do nich szczególnie dość wysoką cenę kawy w kapsułkach i wedle niektórych – gorszy smak napoju.

Jak widać, wybór jest spory, dlatego, nim się na coś zdecydujemy, musimy pomyśleć o własnych wymaganiach i przeliczyć środki, które możemy przeznaczyć na taki zakup.

Materiał zewnętrzny

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x