Jagody goji – dlaczego odchudzają?
Coraz bardziej popularne, zachwalane przez dietetyków i media – nasiona goji. Zachwycają swoim kwaskowatym smakiem, drobnymi nasionami i możliwościami stosowania w diecie. Dlaczego powinniśmy je jeść i czy warto je wprowadzić na diecie?
Goji – właściwości
Owoce tej rośliny uważane są za lecznicze, od ponad 2000 lat! Jej fenomen wynika z udowodnionych naukowo właściwości anty-cukrzycowych. Stymulacja pracy trzustki zwiększa wychwytywanie glukozy, zmniejszając tym samym hipoglikemię. Ponadto jagody obniżają poziom cholesterolu, wpływając korzystnie na pracę całego układu krążeniowego, w tym na pracę serca. Świetnie sprawdza się również w okresie zimowym, wzmacniając układ odpornościowy, dzięki ogromnemu stężeniu witaminy C. Dodatkowo jagody osłaniają wątrobę i dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chronią siatkówkę oka. Oprócz tego, znajdziemy w niej mnóstwo witamin, głównie z grupy B. Coraz częściej przeprowadzane badania, udowadniają również działanie przeciwnowotworowe.
Jagody goji w tabletkach na odchudzanie
W związku z tym iż jagody wykazują ogromną ilość błonnika – lekarze i producenci suplementów często zalecają je w przypadku osób na diecie. Pęcznienie w żołądku zmniejsza uczucie głodu, usprawniając działanie jelit i minimalizując ryzyko późniejszego podjadania. Niska kaloryczność (ok 30kcal – duża łyżka) sprzyja dodawaniu jej do owsianek, sałatek, jogurtów czy koktajli, a także do…tabletek. Idealnym przykładem takiego zastosowania jest Goji Original. Suplement oparty na naturalnym składzie i ekstrakcie z jagód – oczyszcza organizm z toksyn, wspiera pracę nerek i pomaga redukować masę ciała. Warto rozważyć jego zakup, jeśli cierpko-kwaśny smak jagód nie podpasował naszym kubkom smakowym. Artykuł przy współpracy z https://www.tunonconoscilsud.it