r e k l a m a
Rozmaitości i ciekawostki

Jak uzależnienie od cukru wpływa na Twoje ciało

Lody, czekolada, słodycze i ciasteczka – istnieje mnóstwo sposobów na zaspokojenie głodu cukrowego. Ale co te cukrowe zachcianki oznaczają dla naszego zdrowia? Wierzcie lub nie, ale uzależnienie od cukru jest prawdziwym problemem zdrowotnym… i to takim, którego doświadcza znacznie więcej osób, niż może zdawać sobie z tego sprawę!

Czym jest uzależnienie od cukru ?

Uzależnienie od cukru brzmi nieco przesadnie (w końcu czy naprawdę można „uzależnić się” od pączków i ciasta?!). Dlatego, niestety, często nie jest traktowane tak poważnie, jak powinno. Ale uzależnienie od cukru to prawdziwa rzecz i ma realne zagrożenia dla zdrowia.

Jak uzależniamy się od cukru

Uzależnienie od cukru działa tak samo jak uzależnienie od innych substancji: cukier uwalnia w organizmie dopaminę. Dopamina jest neuroprzekaźnikiem, który włącza obwód nagrody i pomaga nam czuć się dobrze. Kiedy jemy dużo cukru, nasz mózg przyzwyczaja się do ciągłej stymulacji dopaminowej. Będzie potrzebował coraz więcej dopaminy, żeby poczuć te same dobre wibracje – czyli będziemy musieli jeść coraz więcej cukru, żeby poczuć to samo szczęście.

Objawy uzależnienia od cukru

Jest kilka znaków ostrzegawczych, na które należy zwracać uwagę: zachcianki na cukier (zwłaszcza potrzeba zjedzenia więcej niż zwykle, żeby je zaspokoić), objadanie się, zajadanie stresu w sytuacjach emocjonalnych, jedzenie nawet wtedy, gdy nie jesteś głodny, poczucie winy z powodu zjedzenia zbyt dużej ilości cukru. Szczegółowe informacje znajdziesz na stronie medicot.pl. Możesz również doświadczyć objawów, jeśli spróbujesz wyeliminować cukier z diety. Są to fizyczne objawy odstawienia cukru i mogą obejmować: ból głowy, uczucie zmęczenia, ból mięśni, nudności, wzmożone pragnienie, problemy ze snem i wzdęcia.

Ukryte cukry, na które warto zwrócić uwagę

Producenci żywności uwielbiają cukier, bo dzięki niemu mogą tanio dodać więcej smaku do produktów. Wiedzą jednak, że słowo „cukier” budzi złe skojarzenia, więc znaleźli sposób, żeby je obejść, używając innych nazw. Niektóre z tych innych nazw dla „cukru dodanego” to:
glukoza, dekstroza, syrop kukurydziany/wysoko fruktozowy syrop kukurydziany, laktoza, słodzik kukurydziany, sacharoza, słód jęczmienny, cukier trzcinowy. Nie daj się zwieść – mogą wyglądać i brzmieć inaczej, ale w gruncie rzeczy są to te same dobre, które już znasz.

Czym jest niski poziom glikemiczny ?

Wszystkie produkty spożywcze mają swoją pozycję w indeksie glikemicznym. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru i insuliny we krwi, co może być przyczyną niektórych z wyżej wymienionych problemów zdrowotnych. Z drugiej strony, pokarmy o niskiej glikemii powodują stopniowy, mniejszy skok.

Ogólnie rzecz biorąc, pokarmy o niskim poziomie glikemicznym mają wskaźnik 55 lub mniej, podczas gdy pokarmy o wysokim poziomie glikemicznym mają wskaźnik 70 lub wyższy. Innymi słowy: naturalne substancje słodzące o niskim glikemie nie mają tak szkodliwego wpływu na organizm jak cukier. Są niskokaloryczne i nie zawierają tak dużo fruktozy jak cukier. Jednak w smaku są wystarczająco podobne do cukru, żeby oszukać większość języków.

Materiał zewnętrzny

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x