Opiekacz do zapiekanek – 3 najważniejsze informacje
Opiekacz do zapiekanek doskonale sprawdzi się w małych punktach gastronomicznych. Jak jednak najlepiej dopasować urządzenie do potrzeb lokalu? To trudne zadanie, dlatego też przeczytaj artykuł, który wyjaśni, gdzie stosuje się opiekacz do zapiekanek, jakie są jego rodzaje oraz na co zwrócić uwagę przed zakupem sprzętu.
- Dla kogo opiekacz do zapiekanek?
- Opiekacz do zapiekanek – rodzaje
- Na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Dla kogo opiekacz do zapiekanek?
Opiekacze do zapiekanek to sprawdzone rozwiązanie do lokali gastronomicznych, piekarni, a także miejsc pracy. Świetnie się sprawdzą w miejscach, w których posiłki typu fast –food serwowane są na ciepło. Jednak opiekacz do zapiekanek również doskonale znajdzie zastosowanie w lokalach gastronomicznych promujących zdrową żywność oraz posiłki dietetyczne, ponieważ opiekcz można sterować manualnie. Opiekacze do zapiekanek to także doskonałe urządzenie, które pozwoli na szybkie podgrzanie posiłków dla oczekujących Gości bez utraty ich smaku czy właściwości odżywczych. Urządzenie także nadaje się dla hoteli czy zakładów pracy, w których mimo, że nie ma kuchni, podawane są posiłki a’la bufet na ciepło. Obecnie coraz popularniejsze stają się posiłki podawane na ciepło na stacjach benzynowych czy w małych sklepach. Ze względu na długie podróże czy też szybki tryb życia, Klientom zależy, aby posiłki podgrzewano w wysokiej jakości sposób. Opiekacze do zapiekanek spełniają wymagania zarówno Klientów, jak również i Sprzedawców.
Opiekacz do zapiekanek – rodzaje
Opiekacze do zapiekanek można podzielić na kilka rodzajów. Pierwszy z nich to opiekacz kwarcowy do zapiekanek, który cechuje się grzałkami kwarcowymi na podczerwień. Zaleca się, aby grzałki były umieszczone zarówno na górze, jak również i na dole urządzenia. Pozwala to na równomierne podgrzewanie jedzenia przez opiekacz kwarcowy do zapiekanek. Drugi rodzaj urządzeń to piece konwekcyjne, które mogą rozgrzewać się do temperatury 280 stopni Celsjusza. Piece konwekcyjne doskonale nadają się do podgrzewania zarówno pieczywa, jak również i różnego rodzaju mięs. Zarówno opiekacz kwarcowy do zapiekanek, jak również i piec konwekcyjny sprawdzą się w lokalach gastronomicznych.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem?
W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na rodzaj urządzenia, jaki chce się kupić. Należy zastanowić się nad wyborem, jakim jest opiekacz kwarcowy do zapiekanek a piec konwekcyjny. W kolejnym kroku należy wziąć pod uwagę ilość oraz częstotliwość podgrzewania w urządzeniu – opiekacz do zapiekanek. Opiekacze do zapiekanek mogą być jedno i dwukomorowe. Jak można zauważyć – opiekacz do zapiekanek dwukomorowy umożliwia podgrzewanie większej ilości posiłków za jednym razem. W kolejnym kroku należy zastanowić się, jak duże potrawy będą podgrzewane w rządzeniu. Dzięki temu można uniknąć przykrych nieporozumień wynikających z niedopasowania urządzenia do wymagań punktu gastronomicznego. W lokalach gastronomicznych niezwykle ważna jest również szybkość. Goście – Klienci nie lubią czekać, dlatego też należy pomyśleć o opiekaczu do zapiekanek, który rozgrzewa się bardzo szybko – nawet w 10 s. W przypadku pieca konwekcyjnego natomiast powinno się zwrócić uwagę na ilość wentylatorów, które będą rozprowadzać gorące powietrze, co umożliwi równomierne podgrzewanie posiłku. Przed zakupem należy pamiętać, aby wziąć pod uwagę długość, szerokość oraz wysokość, jaką cechuje się opiekacz do zapiekanek, a także jego wysokość pomiędzy rusztami.