Panierka do kurczaka na 5 sposobów
Kurczak to zawsze dobry pomysł na szybki i smaczny posiłek. Doskonale sprawdza się w wersji obiadowej, jak również na kolację. W czym tkwi fenomen tego mięsa? Odpowiednio przyrządzone oszałamia swoją kruchością i niezwykłym aromatem. Poznaj nasze przepisy na udaną panierkę, która zwiększa walory smakowe kurczaka.
Przepis na klasyczną panierkę jajka, bułki tartej i mąki zna niemal każdy. Rzeczywiście jej przygotowanie jest szybkie, a smak sprawdzony od lat. Jeżeli jednak chcesz urozmaicić codzienne menu warto sięgnąć po nowoczesne przepisy, które sprawdzą się na co dzień i w czasie wyjątkowych uroczystości. Kurczak w odsłonie orientalnej lub chrupiącej to dobry wybór, który doceni niemal każdy smakosz smażonego i pieczonego mięsa.
Panierowany kurczak na słodko
Zaczniemy od zaskakującej, ale niezwykle aromatycznej i smacznej panierki … na słodko. Kurczak lubi towarzystwo chociażby owoców, dlatego wykorzystanie cynamonu i słodkich sezamków również się sprawdzi. Potrzebujesz:
● 100 g sezamków
● 2 łyżki bułki tartej i tyle samo oliwy,
● 1/2 łyżeczki żółtego curry,
● 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
● szczyptę soli, pieprzu i cynamonu,
● 1 jajko.
Wymieszaj składniki (sezamki pokrusz) i otaczaj w przygotowanej panierce mięso. Piecz je w 190 stopniach w nagrzanym piekarniku i serwuj z ulubionymi dodatkami.
Kurczak w wytrawnej panierce
Jeżeli nie lubisz mięsa w słodkim wydaniu, pozostań przy wersji wytrawnej. Tu do wyboru masz naprawdę mnóstwo opcji, spośród których szczególnie polecamy:
1. Kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych —przyrządzisz go szybko, a efekt będzie murowany. Zaletą tego dania jest opcja połączenia przekąsek z ulubionymi sosami (wersja imprezowa) lub klasycznie z ziemniakami i surówką (wersja obiadowa). Do przygotowania panierki potrzebujesz tylko czosnku, 2 szklanek płatków corn flakes, jajka oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki ostrej i słodkiej). Po otoczeniu kawałków mięsa w przygotowanej marynacie smaż je na rozgrzanym oleju.
2. Kurczaka w cieście naleśnikowym – panierka z naleśnika, słonecznika oraz dyni? To zaskakujące połączenie, które daje niesamowity finał. Filet przygotowany w ten sposób będzie niezwykle soczysty, a na zewnątrz chrupiący, dzięki prażonym ziarnom.
3. Kurczak KFC — najbardziej znany i lubiany na całym świecie. Teraz możesz przygotować mięso według tradycyjnej amerykańskiej receptury. KFC do przygotowania swojej słynnej panierki wykorzystuje zioła i inne przyprawy, w tym: sól, tymianek, bazylię, oregano, pieprz, paprykę, mielony imbir. To składniki, które niemal każdy posiada w domu. Z przypraw mniej popularnych zaopatrz się w sól selerową, sproszkowaną musztardę oraz sól czosnkową. Wymieszaj wszystkie składniki panierki z mąką, a kurczaka namocz w naczyniu z maślanką i jajkiem. Po zamoczeniu kawałków mięsa w marynacie i panierce smaż na oleju do uzyskania złocisto-brązowego koloru.
Pamiętaj, że sukcesem smacznego i soczystego kurczaka jest nie tylko panierka z odpowiednio dobranych składników. Optymalny czas smażenia, temperatura oraz dobry olej czy inny tłuszcz zagwarantują sukces w przygotowywaniu dań z drobiu. W codziennym pośpiechu nie warto również rezygnować z zalecanego “leżakowania” mięsa w marynacie. Najlepiej, aby kotleciki pozostały w niej przez całą noc.