r e k l a m a
Rozmaitości i ciekawostki

Rozgrzewające śniadanie na ciepło: szybko, zdrowo i sezonowo!

Kiedy na zewnątrz zaczyna być coraz chłodniej, warto zacząć jesienno-zimowe poranki od rozgrzewającego, pełnowartościowego śniadania. Jak przygotować zdrowy, szybki, a przy tym tani posiłek z łatwo dostępnych składników? Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na rozgrzewające śniadania na ciepło!

Muffinki jajeczne z serem i warzywami

Muffinki na słono to smaczny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Do przygotowania 2 porcji będziemy potrzebować:

  • 4 jajek,
  • 2 plastrów sera gouda,
  • 60 g papryki – zielonej lub czerwonej,
  • 100g cukinii,
  • 2 łyżki mleka,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • Szczypiorek, czosnek, oliwę i ulubione przyprawy.

Miksujemy jajka z oliwą, przyprawami, płatkami owsianymi, mąką i mlekiem, a następnie dodajemy startą cukinię, posiekaną paprykę, czosnek oraz ser. Dokładnie mieszamy i wypełniamy foremki do muffinek powstałą masą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut – śniadanie jest gotowe!

Rozgrzewająca owsianka na ciepło

Do przygotowania tego posiłku będziemy potrzebować płatków owsianych, mleka oraz ulubionych owoców bądź innych dodatków. Tanie mleko na promocji, jak i inne składniki, możemy odnaleźć w sklepach spożywczych. Oto przykładowy przepis na owsiankę z truskawkami:

  • Mleko – 1,5 szklanki
  • Płatki owsiane – ¾ szklanki,
  • Wiórki kokosowe – ok. 3 łyżki,
  • Truskawki – ok. 7 sztuk (świeże lub mrożone),
  • Cukier, miód lub słodzik – 1 łyżka.

Wsypujemy płatki do garnka, zalewamy mlekiem i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach możemy przełożyć owsiankę do miski i cieszyć się smacznym śniadaniem na ciepło.

Rozgrzewające śniadanie na ciepło: szybko, zdrowo i sezonowo!

Jaglanka z jabłkiem i orzechami

Aby przygotować to danie na słodko, potrzebne będą:

  • 45 g kaszy jaglanej,
  • 1 jabłko,
  • Kilka sztuk orzechów włoskich lub migdałów,
  • Pół szklanki mleka,
  • szczypta cynamonu,
  • Miód, syrop klonowy lub ekstrakt z wanilii.

Na początku płuczemy kaszę jaglaną pod bieżącą, ciepłą wodą, aby nie miała gorzkiego posmaku. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez dwadzieścia minut. W tym czasie kroimy jabłko w drobną kostkę – dorzucamy je pod koniec gotowania kaszy. Całość przekładamy do miski i posypujemy orzechami włoskimi lub migdałami, przyprawiamy cynamonem i dodajemy syrop klonowy, miód lub ekstrakt z wanilii. Ta rozgrzewająca jaglanka z pewnością doda nam energii na cały dzień!

Omlet z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

Ta propozycja śniadania na słono jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym urzeka bogactwem smaków. Potrzebne składniki to:

  • Jajka – 2 sztuki,
  • Mleko – 1,5 łyżki,
  • Szpinak – ok. 30 g,
  • Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk,
  • Mąka żytnia – 1,5 łyżki,
  • Płatki owsiane – 1 łyżka,
  • Ser gouda – 1 plasterek,
  • Masło – 1 łyżeczka,
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
  • Szczypiorek,
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany i gałka muszkatołowa.
Rozgrzewające śniadanie na ciepło: szybko, zdrowo i sezonowo!

Miksujemy jajka z mąką, płatkami owsianymi, solą, pieprzem i mlekiem. Następnie dodajemy posiekany plaster sera i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy szpinak wraz z czosnkiem granulowanym, solą i gałką muszkatołową, aż zrobi się miękki. Dodajemy masło oraz masę jajeczną, co jakiś czas przewracamy omlet na drugą stronę, by równomiernie go usmażyć. Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe.

Materiał zewnętrzny

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x