Tran – bogactwo kwasów omega-3 – w jaki sposób działa na organizm
Tran jest znany jako suplement od lat 60. XX wieku. Wówczas zaczęto stosować go dla wzmocnienia odporności. Olej pozyskiwany z wątroby ryb dorszowatych zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę A i D. Współcześnie nie kojarzy się już z nieprzyjemnym smakiem – dostępny jest w formach łatwych do przyjęcia. Jak tran działa na ludzkie ciało i w jaki sposób wspiera nasze zdrowie?
Wzmacnianie układu odpornościowego
Obecne w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zapewniają organizmowi budulec do produkcji hormonów przeciwzapalnych wspierających funkcjonowanie układu immunologicznego. Witamina D zawarta w oleju działa immunomodulująco. Wspomaga podziały komórkowe oraz różnicowanie komórek układu odpornościowego. Substancja obniża też poziom cząsteczek prozapalnych.
Ponadto witamina A wzbogacająca tran uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie patogenów do organizmu. Ma to szczególne znaczenie w sezonie jesienno-zimowym. Wówczas błona śluzowa dróg oddechowych jest osłabiona przez częste zmiany temperatur i narażona na kontakt z wirusami. Dla wzmocnienia odporności w czasie jesieni i zimy warto przyjmować tran w płynie lub kapsułkach. Suplementacja powinna być połączona z regularną aktywnością fizyczną i urozmaiconą dietą.
Tran wspomaga pracę mózgu
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają wpływ na rozwój i prawidłową pracę mózgu. Poprawiają ukrwienie narządu i wspierają dobrą pamięć. Usprawniają też przechodzenie bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Z powodu wpływu kwasów omega-3 na mózg tran zaleca się przede wszystkim dzieciom. Dzięki niemu układ nerwowy może lepiej się rozwijać, a maluchy nie mają problemów z pamięcią ani koncentracją. Przyjmowanie tranu rekomenduje się również w sposób szczególny seniorom, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimera.
Wpływ tranu na pracę układu krwionośnego
Obecne w tranie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie trójglicerydów i LDL, a także zwiększają stężenie HDL we krwi. Obniża to krzepliwość, zapobiega powstawaniu zakrzepów, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Tran reguluje także ciśnienie tętnicze krwi i pomaga przeciwdziałać nadciśnieniu. W oleju może być zawarta witamina E wzmacniająca ściany naczyń krwionośnych i zabezpieczająca krwinki czerwone przed zbyt szybki rozpadem.
Przyjmowanie tranu sposobem na mocne kości
Witamina D obecna w tranie bierze udział w gospodarce wapniowo-fosforowej w ludzkim ciele. Ułatwia przyswajanie wspomnianych pierwiastków, dzięki czemu wpływa na prawidłowe kształtowanie i rozwój kości i zębów. Z uwagi na tę właściwość tran polecany jest dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu. Olej z wątroby dorsza wykorzystuje się także w zapobieganiu krzywicy. Pobudza on procesy regeneracji i spowalnia proces niszczenia tkanki nabłonkowej i chrzęstnej. Substancję stosuje się też w leczeniu zburzeń uwapnienia tkanki kostnej. U seniorów przyjmowanie tranu może zapobiec osteoporozie.
Środek zapobiegający chorobom oczu
Witamina A chroni oczy przed chorobami takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej. Wspomniane schorzenie jest najczęstszym powodem utraty wzroku przez osoby dorosłe i starsze. Niedobór witaminy A powoduje niedowidzenie o zmierzchu, owrzodzenie rogówki i wysychanie spojówek. Kwasy omega-3 są składnikami siatkówki oka. Aby dostarczyć organizmowi wspomniane substancje, warto uzupełniać zróżnicowaną dietę suplementacją tranu.
Tran działa na ludzki organizm na wielu różnych poziomach – od wspierania układu nerwowego po budowanie odporności. Suplementację oleju zaleca się każdemu, szczególnie dzieciom i seniorom. Wybierając odpowiedni preparat, warto sprawdzić zawartość witamin oraz EPA i DHA. Tran powinien być bogatym źródłem wspomnianych substancji, wzmacniając zdrowie i zapobiegając infekcjom.
Artykuł zewnętrzny