Chorujesz? Uważaj, co jesz!
Uważajmy na interakcjach leków z żywnością: ich składniki mogą się wykluczać lub uzupełniać. Pacjenci zażywający leki przeciwko astmie oskrzelowej powinni unikać potraw z grilla, bo związki powstające podczas smażenia mięsa przyspieszają metabolizm leku i obniżają jego poziom we krwi, co może prowadzić do wystąpienia duszności.
Sery, grzyby, dojrzałe banany czy czekolada w połączeniu z lekami przeciwdepresyjnymi mogą prowadzić do gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi z uczuciem kołatania serca. Łączenie mleka z antybiotykami tetracyklinowymi niweczy zaś skutki leczenia zakażenia bakteryjnego i prowadzi do powikłań.
– To, co jemy i pijemy może w istotny sposób wpływać na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków. Poznanie niektórych interakcji leków z żywnością pozwala na przyjęcie ogólnej zasady zażywania większości leków. Najlepiej robić to co najmniej godzinę przed posiłkiem oraz nie wcześniej niż dwie godziny po posiłku – mówi Lucyna Samborska, prezes Podkarpackiej Okręgowej Izby Aptekarskiej w Rzeszowie.
Leki popijamy wodą
Jedna z generalnych zasad to popijanie leków zwykłą, przegotowaną wodą. Mineralna wzbogacona w liczne mikroelementy, może tworzyć niekorzystne połączenia z zażywanymi lekami. Podczas przyjmowania leków najlepiej w ogóle zrezygnować z soku grejpfrutowego, który poprzez hamowanie metabolizmu niektórych leków może doprowadzić do nawet do 10-krotnego wzrostu ich stężenia we krwi, co może prowadzić do groźnych powikłań. Z kolei osoby zażywające preparaty żelaza nie powinny pić kawy i herbaty. Żelazo wiąże się bowiem z niektórymi garbnikami np. z taniną występującą w herbacie. Popijanie nią preparatów żelaza w leczeniu np. niedokrwistości może więc wydłużyć czas leczenia.
Leków nie „przekąszamy”
Mleko i żywność zawierająca jony wapnia są niezalecane podczas przyjmowania antybiotyków tetracyklinowych, bowiem obniżają ich aktywność. Antybiotyk nie działa i nie leczy zakażenia bakteryjnego, co prowadzi do powikłań. Pacjenci zażywający leki przeciwko astmie oskrzelowej np. preparaty teofiliny powinni z kolei unikać potraw z grilla. Związki powstałe w trakcie smażenia mięsa przyspieszają metabolizm leku i obniżają jego poziom we krwi, co może prowadzić do wystąpienia duszności. Przy niektórych lekach antydepresyjnych niewskazane są sery, zwłaszcza dojrzewające. Niektóre pokarmy takie jak np. sery, grzyby, niektóre wina, dojrzałe banany zawierają duże ilości tyraminy. Po ich spożyciu łącznie z lekami może dochodzić do wielu objawów niepożądanych np. gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi z uczuciem kołatania serca. W skrajnych przypadkach może dojść do tzw. przełomu nadciśnieniowego, prowadzącego nawet do śmierci.
Jedzenie w dużych ilościach zielonych warzyw zawierających witaminę K – jak brokuły, sałata, czy szpinak – łącznie z lekami przeciwzakrzepowymi może przyczynić się do osłabienia lub zniesienia oczekiwanego efektu leczniczego. Do niebezpiecznych reakcji może też dochodzić w przypadku równoczesnego spożywania pokarmów zawierających dużo błonnika z lekami stosowanymi w leczeniu niewydolności krążeniowej, zaburzeniu rytmu serca oraz stanów depresyjnych. Dieta zawierająca błonnik powoduje adsorpcję leków, zmniejszając ich stężenie we krwi, co może prowadzić do zaostrzenia stanu chorobowego, a brak działania przeciwlękowego i przeciwdepresyjnego nawet do myśli samobójczych.
Anna Moraniec
Super Nowości