Akademicy PAW zakończyli winobranie. Zebrali ponad 5 ton!
W miniony weekend akademicy PAW zakończyli winobranie w Winnicy Jasło. W ramach zajęć praktycznych zebrali i przerobili ponad 5 ton owoców, z których wyprodukowane zostanie 3 tys. litrów wina.
Łącznie z samorządowej Winnicy Jasło akademicy zebrali ponad 5 ton owoców. Teraz Fundacja Galicja Vitis, która dzierżawi od Miasta Jasła winnicę, wyprodukuje z nich wino. Będzie je można oficjalnie kupić już wiosną przyszłego roku.
W miniony weekend słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa 2019 w ramach zajęć praktycznych zebrali i przerobili ostatnie dwie odmiany: Hibernala i Vidal Blanc. Z tej ostatniej wyprodukowane zostanie wino musujące, poza tym będzie czerwone wino – kupaż Ronda z Regentem oraz białe wina – odmianowe wino Seyval Blanc i kupaż odmian aromatycznych: Solaris, Hibernal, Saint Pepin i Jutrzenka. Za realizację zadania odpowiedzialny jest Roman Myśliwiec, przewodniczący Rady Fundacji.
– Po raz pierwszy robimy wino zgodnie z procedurami przeznaczone na sprzedaż – podkreśla R. Myśliwiec. – Owocowanie w tym roku było dobre, szacujemy, że wyprodukujemy trzy tysiące litrów wina. Zapowiadają się dobre wina, ale czeka nas jeszcze kilka miesięcy intensywnej pracy w przetwórni. Pierwsza partia win przeznaczona do sprzedaży powinna być gotowa pod koniec pierwszego kwartału – dodaje.
Cześć wykładowa 16 zjazdu SPW 2019 poświęcona była marketingowi w winnicy. – Kombinacja produktu, nazwy winnicy i poszczególnych win, opakowań, komunikacji wizualnej i reklamy to tylko niektóre elementy budujące markę. Jednak marka winnicy to przede wszystkim długotrwały, zaplanowany i konsekwentnie realizowany dialog z klientami i enoturystami, który umożliwia wszystkim stronom osiąganie wymiernych korzyści. Polscy winiarze muszą konsekwentnie budować swoje silne marki i prowadzić profesjonalne działania marketingowe jeśli chcą się rozwijać. Są jeszcze na początku swojej drogi marketingowej ale szybko się edukują i profesjonalizują swoją działalność promocyjną. Chcemy im w tym procesie pomagać i wspierać ich naszą wiedzą i know-how – podkreśla wykładowca PAW Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny i konsultant marketingowy.
Na ostatnim zjeździe pojawił się też nowy temat „Drony, satelity i wino. Wstęp do winogrodnictwa precyzyjnego”. – Winogrodnictwo precyzyjne to zagadnienie obecne w świecie uprawy winorośli od niedawna, jednak już teraz warto o nim opowiadać, gdyż oferuje odpowiedzi na wiele wyzwań, z którymi branża winiarska będzie się mierzyć w najbliższej przyszłości – wyjaśnia prowadzący wykład Konrad Malec, analityk projektu Oenologic. – Jest mi niezmiernie miło, że Podkarpacka Akademia Wina jako pierwsza na rodzimym gruncie zainicjowała edukację o wykorzystaniu innowacyjnych technologii w winogrodnictwie wśród swoich studentów.
Wyjątkowa była również sobotnia, wieczorna degustacja szkoleniowa. Temat przewodnim były słodkie wina. Przegląd wszystkich technologii winiarskich stosowanych przy produkcji win słodkich omówił Radosław Froń. Degustacja win wzbogacona była o łączenie ich z potrawami, szczególnie z polskimi serami zagrodowymi.
Winiarski wieczór odbył się w Salonie Win w Jaśle. Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji GALICJA VITIS, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
UMJ