Z ekspresu, czy rozpuszczalna – czy to naprawdę tak duża różnica?
Każdy miłośnik kawy, z pewnością ma swoją ulubioną, zarówno pod względem gatunku, smaku, sposobu przyrządzania, a nawet podania. Zaserwowana w swoim ulubionym kubku, w miłym towarzystwie, czy na łonie natury, na przykład na tarasie, ze słodką przekąską z komplecie, z pewnością przyniesie wyższe doznania smakowe oraz estetyczne, niż ta wypita w biegu i pośpiechu o poranku. Skupmy się jednak na samym smaku kawy. Czy kawa z ekspresu to istotnie „wyższy poziom wtajemniczenia”, czy może jednak jej smak nie różni się aż ta wyraźnie od tej rozpuszczalnej albo parzonej?
Czym różni się kawa rozpuszczalna od kawy z ekspresu?
Przede wszystkim warto wiedzieć, że kawa rozpuszczalna zawiera znacznie mniejszą ilość kofeiny, niż taka z ekspresu, a co za tym idzie nie będzie działała na nas równie pobudzająco. Oczywiście dla jednych osób może być to minus, dla innych natomiast plus. Niektórzy piją bowiem kawę wyłącznie „dla smaku”, nie dbając o dodatkowe, niejako uboczne „skutki” związane z dodaniem sobie za jej pomocą siły i energii. Kawa rozpuszczalna choć ma wiele zalet – jest tania, łatwo dostępna, występująca w wielu rodzajach i smakach, nie wymaga ponadto żadnego specjalnego sprzętu służącego do jej przyrządzenia (wystarczy zwykły czajnik oraz woda), posiada również wady, z których warto zdawać sobie sprawę. Jest przede wszystkim znacznie mniej zdrowa. W procesie jej produkcji, czyli specjalnego milenia, często korzysta się z ziaren tzw. „drugiego sortu”, gorszej jakości, które nie nadają do sprzedaży w formie całej. Ponadto nie zawiera aż tylu składników odżywczych (przede wszystkim są to antyoksydanty i przeciwutleniacze), a za to całkiem sporo tych niezbyt korzystnych dla organizmu człowieka – typu barwniki, konserwanty, a nawet substancje, które lepiej omijać szerokim łukiem, jak np. syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz utwardzany, zwłaszcza w przypadku kaw typu 2w1, 3w1, które swoim składzie oprócz czystej kawy, mają także cukier albo mleko.
Kawa z ekspresu – głębia smaku, moc korzyści
Każdy, kto chociaż raz dla porównania posmakuje kawy z prawdziwego ekspresu, z całą pewnością odczuje ogromną różnicę! Taka kawa ma w sobie prawdziwie głęboki, aksamitny smak, a jej zapach unosi się w całym domu i kusi z daleka. Ekspresy do kawy mają tę ogromną zaletę, że możemy dzięki nim tworzyć najróżniejsze jej warianty – od delikatnego cappuccino, czy latte macchiato, po wyraziste lungo i wreszcie stawiające na nogi, mocne i niezawodne espresso. Często nowoczesne ekspresy do kawy mają także możliwość zrobienia gorącej czekolady, czy herbaty.
Kawa z ekspresu nie tylko przepysznie smakuje, ale jest także najzdrowsza i najkorzystniej wpływa na nasz organizm. Sam proces przygotowywania kawy w tego typu sprzęcie jest także niezwykle przyjemny i relaksujący. Idealna temperatura, puszysta pianka, perfekcyjna wielkość – choć profesjonale ekspresy do kawy ciśnieniowe nie należą do najtańszych, jest to zdecydowanie inwestycja warta rozważenia, zwłaszcza jeśli w domu miesza kilku miłośników kawy.
Warto wiedzieć, że kawa pita w umiarze ma naprawdę wiele plusów i pozytywnie wpływa zarówno na samopoczucie i dobry nastrój (codzienny rytuał przygotowywania i parzenia kawy może być wspaniałą okazją na chwilę oddechu i zrobienie sobie „przerwy” w ciągu zapracowanego dnia), jak również i zdrowie, przyspieszając metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej, a także znacznie zmniejszając ryzyko chorób i schorzeń, m.in. układu krążenia, układu nerwowego, a nawet nowotworów.
Materiał zewnętrzny