W zgodzie z tradycją
WOLA CIEKLIŃSKA. Pierogi pieczone z kapustą wykonane przez panie z KGW z Zarzecza oraz Zespół Śpiewaczy Lisowianki triumfowały podczas powiatowego konkursu „Tradycja w żywieniu i kulturze”
Konkurs odbył się 9 października w Domu Ludowym w Woli Cieklińskiej.
– Wszystko zaczęło się w Majscowej. Wtedy w konkursie kulinarnym wzięło udział cztery gminy. Pomyśleliśmy, a może by tak zrobić dla wszystkich gmin powiatu jasielskiego – opowiada o początkach konkursu Agata Pucykowicz, prezes Regionalnego Stowarzyszenia Folklorystycznego „Wrzos” w Dębowcu.
Przygotowania ruszyły pełną parą. Najpierw w gminach odbyły się eliminacje, podczas których wyłoniono najlepszą potrawę i zespół, który reprezentował gminę podczas konkursu powiatowego.
– Naszym zamiarem było właśnie pokazanie naszej kulturę. Skupiliśmy się na tym, aby na stół trafiały potrawy związane z naszymi obyczajami i tradycją, abyśmy sięgali do kuferka babci, mamusi i wyciągali stare przepisy, które są bardzo zdrowe. Zamysł drugi – chciałam bardzo, aby na terenie ziemi jasielskiej uchwycić zespoły, które występują i śpiewają sobie od wielkiego święta, a potrafią więcej niż tylko to, co przedstawiają na scenie – dodaje A. Pucykowicz.
(…)
Szczegóły w numerze – strona 9.
/mm/
Nowe Podkarpacie