Kilkadziesiąt tysięcy pierogów w Tarnowcu (foto)
Na około pięćdziesiąt tysięcy sztuk szacują organizatorzy ilość pierogów, które rozeszły się w niedzielne popołudnie, podczas czwartego już Festiwalu Smaków Regionalnych. Bogata oferta różnego rodzajów pierogów oraz regionalnych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz przeglądy kapel – to wszystko towarzyszyło dwudniowej imprezie w Tarnowcu.
Wpisany już na stałe w kalendarzu letnich imprez, Festiwal Smaków Regionalnych w Tarnowcu, rozpoczął się w sobotę koncertami dla osób, które lubią mocniejsze uderzenia. Na scenie wystąpiły zespoły takie, jak: Humanoid, New Gephard oraz gwiazda wieczoru zespół Closterkeller. Od godziny 21. do białego rana trwała dyskoteka pod gwiazdami na pożegnanie wakacji.
Jak na pierogi, to tylko do Tarnowca
Przez całe niedzielne popołudnie, podczas trwającego Festiwalu, przez miejscowy stadion sportowy, na którym odbywały się koncerty oraz rozłożone były stoiska we specjalnościami Kół Gospodyń Wiejskich, przewinęły się tysiące gości. Na stołach rządziły przede wszystkim pierogi. Były te z serem, kapustą, grzybami, ale nie zabrakło również z truskawkami, borówkami oraz mięsem czy kaszanką. – Pierogi, które można dzisiaj nabyć na stoiskach zostały przygotowane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całej gminy. Szacujemy, że łącznie zostało ich ulepione około pięćdziesięciu tysięcy sztuk. Każde z kół przygotowało po kilka tysięcy sztuk – mówi Bogusław Wójcik, wójt gminy Tarnowiec.
Idea – pełny żołądek!
Ideą Festiwalu Smaków Regionalnych jest przede wszystkim pełny żołądek oraz poznanie smaków, które niosą ze sobą pierogi. – Co roku na naszych stoiskach pokazują się nowe pierogi. W tym roku spróbowałem tych z fasolą, boczkiem oraz kiełbasą. W ubiegłym roku nowością były pierogi z bobem, które cieszyły się sporym zainteresowaniem – mówi wójt gminy Tarnowiec. – Myślę, że ludziom to smakuje, stąd mamy to, co mamy – dodaje. Kolejnym z celów, które przyświecają imprezie jest fakt, że podczas tego typu festiwalów ludzie mogą się spotkać, zabawić przy dobrej muzyce. – Przekrój tych imprez jest taki, że każdy coś dla siebie znajdzie – twierdzi wójt Wójcik.
Pełen podziw dla Kół Gospodyń Wiejskich
Jak powiedział w rozmowie z dziennikarzami, wójt Tarnowca, jest on pełen podziwu dla pań z Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowują przysmaki na festiwal. – Niektóre z kół przygotowały po siedem-osiem tysięcy pierogów. Panie pracowały przez kilka godzin dziennie przez siedem dni, aby teraz można było zakupić ich pierogi – mówi Bogusław Wójcik.
Największym zainteresowaniem drugiego dnia Festiwalu Smaków Regionalnych cieszył się konkurs na najlepsze pierogi, ale też konkurs lepienia pierogów oraz rywalizacja w jedzeniu ich na czas. Cały talerz pierogów, w najszybszym czasie skonsumował Artur Michalski, który tym samym obronił zdobyty rok temu tytuł mistrza.
Festiwalowi Smaków Regionalnych towarzyszyły również występy kapel ludowych. Na scenie wystąpił również zespół Dollars Brathers, a gwiazdą wieczoru był zespół Papa D, który przez ponad godzinę bawił licznie gromadzoną pod sceną publikę. Po występie gwiazdy wieczoru przyszedł czas na zabawę taneczną z zespołem Orion. Na straganach ustawionych na stadionie sportowym w Tarnowcu prezentowali się przedstawiciele rzemiosła ludowego ze swoimi wyrobami: wikliniarskimi, hafciarskimi, szkłem artystycznym i ceramiką.
Organizatorzy już dzisiaj zapraszają na kolejne edycję imprezy.
Patronat medialny nad IV Festiwalem Smaków Regionalnych w Tarnowcu objął między innymi Jasielski Portal Informacyjny Jaslonet.pl.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z imprezy autorstwa Przemysława Janasa.
Przemysław Janas
Jaslonet.pl
pokazcie pierogi a nie pseudoartstow…
„Festiwalowi Smaków Regionalnych towarzyszyły również występy kapel ludowych.”??? Nie było ani jednej kapeli. Może wartało się dowiedzieć kto wystąpił zamiast nich. 🙂
wiocha cala w pierogach
Pierogi wiesjkie pyszne !!!