r e k l a m a
Przegląd mediów

Siarkowane owoce łatwo poznać, są atrakcyjniejsze w wyglądzie

Dwutlenek siarki jako E220 możemy znaleźć w winach, sokach, a przede wszystkich w suszonych owocach. Dwutlenek siarki jest silnym środkiem grzybo- i bakteriobójczym, gdyż przeciwdziała rozkładowi produktów przez bakterie i enzymy. Dodatkowo sprawia, że suszone owoce mają atrakcyjny kolor, ale, niestety, tracą naturalny smak i dużo wartości odżywczych.

Siarkowane owoce łatwo poznać, są atrakcyjniejsze w wyglądzie

E220 jest dopuszczony do spożycia (w dawce 0,7 mg na kilogram masy ciała), jednak u osób szczególnie wrażliwych jego spożycie może wywołać nudności, wymioty, bóle głowy, a nawet nasilenie objawów astmy. Producenci żywności mają obowiązek informować konsumentów o zawartości dwutlenku siarki, nazywanym też bezwodnikiem kwasu siarkawego, dlatego warto uważnie czytać etykiety i szukać na nich informacji o sposobie konserwowania. Dodatek dwutlenku siarki może być opisany na kilka sposobów: E220, zawiera siarczany (siarczyny), konserwowany siarką, konserwant E-220, bezwodnik kwasu siarkawego itp. Oczywiście na rynku dostępne są produkty, które nie zostały sztucznie utrwalone i najczęściej opisywane są jako ,,niesiarkowane”. Nie warto zrażać się ich brunatnym lub brązowym kolorem, mniej atrakcyjnym wyglądem czy nieco wyższą ceną. To właśnie dlatego, że nie zostały wykąpane w siarkowym roztworze, wyglądają tak jak w rzeczywistości.
Istnieją już nowe metody, takie, które nie tylko pozwalają na długie przechowywanie żywności, ale także nie zabierają jej cennych wartości odżywczych. Jedną z nich jest metoda próżniowego suszenia zwana puffingiem, pozwalająca na zachowanie w produkcie o wiele większej ilości wartości odżywczych bez dodatku jakichkolwiek środków konserwujących. Jest to możliwe, ponieważ w podciśnieniu woda wrze już w 30 st. Celsjusza, a cenne związki, witaminy oraz smak pozostają w owocach. Co ciekawe, nie zmienia się również kształt suszonych owoców, dlatego jabłka, ananasy czy np. miechunka nie tracą objętości, są duże, trójwymiarowe i dzięki temu syte.

Anna Moraniec
Super Nowości

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x