Z kuchni babci i prababci
Młodzież szkolna przygotowała tradycyjne potrawy, by w ten sposób poznać i przedstawić historię regionu W Zespole Szkół w Trzcinicy odbyło się spotkanie pn. „Z kuchni babci i prababci, czyli tradycyjne jadło na współczesnym stole”.

– Młodzież chętnie uczestniczy w tego rodzaju przedsięwzięciach i jest to dla nich zupełnie nowe doświadczenie – mówi Dorota Biel, dyrektor ZS w Trzcinicy. – Takie inicjatywy pozwalają na ukazanie piękna i bogactwa naszej kultury i tradycji. W młodych ludziach zaszczepiona została chęć ocalenia od zapomnienia dorobku minionych pokoleń – dodaje.
Dania z kuchni babci i prababci to m.in.: zupa korpielowa, zupa ziemniaczana z miętą, zalewajka z kminkiem, zacierka z banią, paciara, pierogi z maki orkiszowej ruskie i z kapustą, prozioki, groch piechotny z kapustą, żeberka i słonina gotowane w kapuście, gomółki, kasza pęcak ze skwarkami itp.
Ponadto wystąpili: Zespół Pieśni i Tańca oraz Kapela Ludowa Trzcinicoki z Trzcinicy.
/mm/
Nowe Podkarpacie