Olimpijskie zmagania w ZSUiS
W ubiegły piątek, 27-go listopada, w ośmiu okręgach na terenie kraju, rozegrano etap okręgowy XVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Do rywalizacji zakwalifikowało się 194 spośród 960 uczniów z 48 szkół z całej Polski, wśród nich również reprezentanci ZSUiS w Jaśle.
W tegorocznym półfinale nasza szkoła wystąpiła nie tylko w roli uczestnika, ale również, już po raz drugi, jako jej organizator. Koordynatorem i głównym organizatorem Olimpiady jest poznański Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, stąd czynny udział przedstawicieli tych placówek w pracach związanych z przebiegiem konkursowych zmagań. Do Jasła przybył pan dr inż. Artur Szwengiel – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który przewodniczył pracom Komisji Oceniającej, a także pani Jolanta Strzępek – przedstawicielka Podkarpackiego Kuratorium Oświaty. W uroczystości otwarcia olimpiady uczestniczył też pan Franciszek Miśkowicz – starosta jasielski.
W półfinałowej rywalizacji w Jaśle wzięło udział 23 uczestników z 6-ciu szkół naszego okręgu, obejmującego województwa: opolskie, śląskie i małopolskie. To uczniowie, którzy po pierwszym etapie uzyskali najwyższą ilość punktów. W ZSUiS gościli przedstawiciele Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach, Zespołu Szkół nr 3 w Bochni, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Myślenicach i Zespołu Szkół Hotelarsko – Turystycznych w Zakopanem. Naszą szkołę reprezentowały uczennice Technikum Technologii Żywności z klasy 4: Lidia Kołodziej, Angelika Moszczyńska, Agnieszka Stanisz i Beata Tabaczyńska, oraz z klasy 3: Ewelina Mokrzycka i Ilona Łyszczarz. W ich przygotowanie zaangażowane były nauczycielki przedmiotów zawodowych – panie Urszula Ochała, Teresa Szczudło i Lidia Gicala.
Olimpiada przebiegała w dwóch etapach. W pierwszym z nich uczestnicy rozwiązywali test, po którym osoby z najwyższą ilością punktów kwalifikowały się do drugiej, ustnej części rozgrywek. W jej wyniku wyłonieni zostali zwycięzcy, a są to:
I miejsce – Weronika Sobieraj z ZSPS w Katowicach
II miejsce – Martyna Nowak z ZSPS w Katowicach
III miejsce – Agnieszka Stanisz z ZSUiS w Jaśle
IV miejsce – Beata Tabaczyńska z ZSUiS w Jaśle
V miejsce – Krzysztof Paliga z ZSPS w Katowicach
Nagrody oraz pamiątkowe dyplomy i upominki wszystkim uczestnikom Olimpiady wręczyli: pan Artur Szwengiel i dyrektor ZSUiS – pani Renata Skórka.
Udział w olimpiadzie wymaga od jej uczestników szerokiej wiedzy technologiczno-przetwórczej, analitycznej, technicznej i ekonomicznej, dlatego gorąco gratulujemy wszystkim, którzy podjęli trud przygotowań i wzięli w niej udział. Szczególne słowa uznania kierujemy do zwycięzców ostatnich rozgrywek, życząc im zakwalifikowania się i dalszych sukcesów w finale, który odbędzie się w marcu 2016r. w Poznaniu.
Serdecznie gratulujemy też nauczycielom, dziękując im za ich pracę i zaangażowanie w przygotowanie swoich podopiecznych do udziału w olimpiadzie.
Justyna Cyran