Pascal Brodnicki gotował w Karpackiej Troi w Trzcinicy (foto)
W piątek na terenie skansenu archeologicznego Karpacka Troja w Trzcinicy odbyło się podsumowanie realizowanego przez powiat jasielski projektu „Rozwój produktów marek regionalnych na obszarze polsko-słowackiego pogranicza”.
W związku w podsumowaniem projektu, na terenie skansenu, gościł Pascal Brodnicki kucharz, prezenter telewizyjny oraz autor wielu książek kucharskich. Podczas wizyty, kucharz pochodzący z Francji, promował regionalne marki, które są wytwarzane na terenie powiatu jasielskiego.
Podczas gotowania, wykorzystane zostały materiały regionalnych producentów m. in z Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw, wina z Winnicy Jasiel, czy wytwory z masarni Jasam z Zimnej Wody.
– Wyjątkowe miejsce, wyjątkowy gość. Wyjątkowy powiat jasielski przedstawia wyjątkowych producentów, którzy nasze wyroby rozsyłają w Polskę, za granicę kraju i sławią dobre i smaczne imię powiatu jasielskiego. Chcemy, aby przy okazji takich spotkań docierać docierać do jeszcze szerszego grona odbiorców i chwalić się tym, co mamy naprawdę dobrego – mówi Adam Kmiecik, Starosta Jasielski.
Przygotowane przez Pascala wytwory, wszystkim zaproszonym na to wydarzenie prezentowali pracownicy restauracji „U Schabińskiej”. Celem projektu jest promocja regionu pogranicza poprzez stworzenie i promocję marek i produktów regionalnych powiatu jasielskiego i okresu Svidnik na Słowacji.
(PJ)
a gdzie wino z pektowinu, wyroby z jasanu, chleb z pss społem, pytam gdzie
Pascal B”h”odnicki 😀
a jak od „Schabińskiej”, to obsługa byle jaka była. Moja noga tam już nigdy nie postanie. Totalna porażka – ja tam znajomych zaprowadziłam, bo chcieli lokal po Gessler zobaczyć…
..az 3 pilnuje torebki?!