Wyróżnienia „Bene Meritus – dobrze zasłużony” rozdane
W obecności rodziców oraz dyrektorów szkół, jedenastu uczniów szkół ponadgimnazjalnych z terenu powiatu odebrało z rąk Starosty Jasielskiego Franciszka Miśkowicza nagrody „Bene Meritus – dobrze zasłużony”. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się w czwartek, 11 czerwca br., w II Liceum Ogólnokształcącym w Jaśle.
Kandydatów do wyróżnienia „Bene Meritus” zgłaszają wychowawcy klas po zasięgnięciu opinii samorządu klasowego, zaś Rada Pedagogiczna każdej szkoły wyłania jednego ucznia i przedstawia go Zarządowi Powiatu w Jaśle wraz z prezentacją jego osiągnięć.
Wyróżnienie to otrzymują uczniowie, którzy nie tylko osiągają znakomite wyniki w nauce, ale reprezentują swoją szkołę w konkursach, zawodach, olimpiadach i turniejach, angażują się w działalność samorządu szkolnego, są organizatorami życia szkoły, propagują wśród rówieśników wartościowe formy rozwijania zainteresowań, rozrywki i rekreacji oraz wykazują pomoc, życzliwość i uczynność w stosunku do kolegów.
Przypomnijmy, że wyróżnienie „Bene Meritus” zostało ustanowione przez Zarząd Powiatu w Jaśle w 2001 roku. O tego czasu rokrocznie Zarząd wyróżnia grupę uczniów ze szkół prowadzonych przez Powiat Jasielski.
– W imieniu Zarządu Powiatu chciałbym Wam pogratulować i życzyć dalszych sukcesów w życiu osobistym i w dalszej edukacji – powiedział do nagrodzonych uczniów Starosta Jasielski Franciszek Miśkowicz.
Wyróżnieni uczniowie to: Wojciech Dubiel – I LO w Jaśle, Marlena Duda – II LO w Jaśle, Paweł Skocz – Zespół Szkół Technicznych w Jaśle, Kamila Ochała – Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Karolina Studniarz – Zespół Szkół nr 3 w Jaśle, Anna Pykosz – Zespół Szkół nr 4 w Jaśle, Anna Łącka – Zespół Szkół Budowlanych w Jaśle, Kinga Kukuś – Liceum Ogólnokształcące w Kołaczycach, Dawid Brej – Liceum Ogólnokształcące w Nowym Żmigrodzie, Aneta Labut – Zespół Szkół Stowarzyszenia Absolwentów Szkół Rolniczych w Trzcinicy, Michał Jareniowski – Społeczne Liceum Ogólnokształcące STO w Jaśle.
Starostwo Powiatowe w Jaśle