Płacimy krocie za owoce i warzywa, a rolnicy zarabiają grosze
Dlaczego ceny owoców i warzyw osiągają tak wysokie ceny w sklepach i na targowiskach?
UOKiK sprawdził, ile na warzywach i owocach zarabiają producenci żywności, pośrednicy, a także sieci handlowe. Efekt? Okazuje się, że w skrajnych przypadkach rolnik otrzymuje jedynie kilkanaście procent ceny za towar…na półce! To niewiele. Dodatkowo bulwersuje fakt, że przeciętny konsument za pomidory, jabłka czy cukinie od miesięcy musi płacić krocie.
Wyniki poglądowych badań Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów mogą mocno zaskakiwać. Wytwórcy owoców i warzyw zarabiają na swoich produktach zdecydowanie za mało. Dlaczego? Po drodze, od pracy rolnika do momentu sprzedaży towaru w sklepie, pojawia się zbyt wielu pośredników. W efekcie zdarza się, że na kilogramie jabłek, który w sieciówce kosztuje np. 2 zł, rolnik zarabia jedynie …28 gr! W jednym ze skrajnych przypadków wytwórca za swoje jabłka dostał zapłatę na poziomie jedynie 14 proc. ceny sklepowej. – Choć było to pilotażowe badanie, możemy jednak zobaczyć konkretne przypadki, w których producent żywności zarabiał nieproporcjonalnie w porównaniu do włożonej pracy i ponoszonego ryzyka – wyjaśnia prezes UOKiK-u Marek Niechciał.
Przeczytaj pełny tekst artykułu w papierowym wydaniu Super Nowości.
Kamil Lech