r e k l a m a
KulturaMBP

Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece

Co jeść by zachować zdrowie i dobre samopoczucie? Jak nakryć stół na przyjęcie oraz jakie są zasady savoir-vivre przy stole w domu i restauracji – o tym wszystkim dowiedzieli się uczestnicy cyklu warsztatów, które odbyły się w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jaśle 12 oraz 14 grudnia 2017 r.

Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece
Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece
Jak wielkie znaczenie dla naszego organizmu ma to, co jemy – opowiedziała Justyna Oszkandy, dietetyczka i propagatorka zdrowego żywienia na spotkaniu „Wpływ żywienia na samopoczucie i stan zdrowia”. Z kolei Monika Furmanek w czasie warsztatów „Wiem co jem” przekonywała młodzież, że złe nawyki żywieniowe wypracowane w latach szkolnych, skutkują wieloma chorobami w dojrzałym wieku.
Frytki, pizza i cola to ulubione potrawy nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Dostarczają pustych kalorii oraz wielu szkodliwych substancji dla naszego organizmu. Warto je zastępować posiłkami, które będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze, a tym samym wyposażą nasz organizm w niezbędne substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Zasady zdrowego żywienia, to także regularne spożywanie posiłków i ich różnorodność, konieczność unikania nadmiernej ilości tłuszczu, cukru i soli, potrzeba spożywania znacznej ilości warzyw i owoców oraz dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody. Zdrowego odżywiania warto się uczyć od najmłodszych lat, pamiętając o zasadzie, że zdrowie zaczyna się na talerzu.
Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece
Warsztaty zdrowego żywienia i savoir-vivre w bibliotece
Jak zachować się przy stole w domu i restauracji to temat warsztatów pt. „Gastronomiczny savoir-vivre czyli o zachowaniu się przy stole”, prowadzonych przez Monikę Furmanek.
Właściwe zachowanie przy stole polega na estetyce jedzenia i przestrzeganiu ogólnie przyjętych zwyczajów, dlatego warto wiedzieć jak korzystać z serwetki, która jest na stole, jak poradzić sobie z doborem sztućców, wówczas gdy nie wiemy do czego służą, w jaki sposób jeść owoce z pestkami. Savoir-vivre to inaczej sztuka dobrych manier, a znając je mamy pewność, że nie popełnimy żadnej gafy.
Warsztaty z Justyną Oszkandy zorganizowano w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Niepełnosprawnych i Przyjaciół „Mamy nadzieję”, natomiast spotkania z Moniką Furmanek w ramach współpracy z Zespołem Szkół nr 3 w Jaśle.
MBP w Jaśle

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Close
X