Ceny poszybowały w górę
Według ekspertów, będzie jeszcze drożej.
W ubiegłym tygodniu Główny Urząd Statystyczny podał, iż inflacja w grudniu wyniosła 3,4 proc. Szczegółowe dane, które opublikowano przed kilkoma dniami pokazują, o ile od grudnia 2018 r. wzrosły poszczególne produkty. Mięso zdrożało prawie o 13 proc., a sama wieprzowina o 23,6 proc. Cukier kosztuje nas o 20 proc. więcej, owoce – 12,1 proc., zaś warzywa – 12,3 proc.
– Dane GUS o inflacji w grudniu 2019 roku ujawniają, czemu zawdzięczamy wzrosty cen towarów i usług konsumpcyjnych na poziomie 3,4 proc. w skali roku i 0,8 proc. w skali miesiąca, które niewątpliwie wstrząsnęły opinią publiczną – stwierdza dr Sonia Buchholtz, ekonomistka Konfederacji Lewiatan.
– W porównaniu z miesiącem analogicznym poprzedniego roku wyższe ceny żywności (o 7,5 proc.), w zakresie mieszkania (o 1,6 proc.), restauracji i hoteli (o 5,4 proc.) oraz rekreacji i kultury (o 3,6 proc.) podwyższyły wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych odpowiednio o 1,69 p. proc., 0,41 p. proc., 0,34 p. proc. i 0,23 p. proc. Niższe ceny odzieży i obuwia (o 1,2 proc.) obniżyły ten wskaźnik o 0,06 p. proc. – podał GUS.
Przeczytaj pełny tekst artykułu w papierowym wydaniu Super Nowości.
Wioletta Kruk