Przegląd mediów

Lody, lody dla ochłody. Na pewno?

Jeden z najpopularniejszych letnich deserów to lody. Gaszą pragnienie, orzeźwiają i poprawiają nastrój.

Lody dla ochłody (fot. Przemysław Janas, Jaslonet.pl)

Zdarza się, że przechowywane w lodówkach i chłodniach ulegają rozmrożeniu i ponownie są zamrażane. A wtedy o zatrucie nimi nietrudno. – Jego przyczyną jest bakteria gronkowca, a ściślej mówiąc toksyna przez nią wytwarzana – mówi Joanna Narożniak z Sanepidu.

Można rozchorować się już po kilkudziesięciu minutach od zakażenia, którego objawami są: wysoka gorączka, biegunka, bóle brzucha, wymioty. Należy więc zawsze sprawdzać, czy lody, które kupujemy, nie są rozmrożone, czy ich powierzchnia jest gładka i równa.

Toksyna powodująca ostre zatrucia pokarmowe jest nierozpoznawalna. Nie zmienia ani zapachu, ani smaku lodowych deserów, do zjedzenia których, przestrzegając tylko, nie zniechęciłem mam nadzieję Czytelników Super Nowości.

niemasz
Super Nowości

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x