r e k l a m a
Rozmaitości i ciekawostki

Bezpłatne szkolenia dla przyszłych winiarzy

Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia zaprasza chętnych do udziału w bezpłatnych szkoleniach. Przeznaczone są dla początkujących winiarzy i osób, które chciałyby nauczyć się, jak uprawiać winorośl i poprawnie zrobić wino.

Bezpłatne szkolenia dla przyszłych winiarzy (fot. James Williams)

Szkolenia odbywać będą się w ramach programu dofinansowanego przez samorząd województwa podkarpackiego. Kurs „Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki” zaplanowany jest na trzy kolejne niedziele na 6,13 i 20 maja.

Zajęcia odbywać będą się, w PODR w Boguchwale, a głównym prowadzącym będzie Roman Myśliwiec, prekursor podkarpackiego winiarstwa, autor kilkunastu książek o tej tematyce. Przedstawi wybrane zagadnienia z uprawy winorośli, omówi podstawy wyrobu wina i odpowie na pytanie czy na produkcji polskiego wina można zarobić.

Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: e.wawro@winiarzepodkarpacia.pl lub telefonicznie 502 146 485

Szczegółowy program kursu: „Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki”

6 maja

„Fenomen polskiego wina” – 1 godz. (historia winiarstwa, początki nowego winiarstwa, charakterystyka dzisiejszego winiarstwa polskiego – programy szkoleniowe, imprezy winiarskie, wnioski po Konwentach Polskich Winiarzy, aspekty mające wpływ na promocyjne i gospodarcze znaczenie wina,

„Zakładanie i prowadzenie winnicy” – 3 godz. (budowa krzewu winorośli, wybór lokalizacji winnicy, materiał sadzeniowy, dobór odmian, cięcie i formowanie krzewów, pielęgnacja gleby, nawożenie),

„Ochrona winorośli” – 1 godz. (ochrona krzewów przed niskimi temperaturami, podstawowymi chorobami i szkodnikami).

„Wino a zdrowie” – 1 godz. (dietetyczne oraz zdrowotne właściwości wina, konsumpcja wina),

13 maja

„Wyrób wina” – 3 godz. ( definicja wina, skład, podstawowe właściwości fizykochemiczne winogron jako surowca winiarskiego, wstępny przerób winogron, obróbka moszczu, fermentacja, maceracja, FJM, pielęgnacja i dojrzewanie wina po fermentacji, wyrób win specjalnych, wady i choroby),

„Polskie winiarstwo w nowych realiach prawnych” – 1 godz. (omówienie podstawowych przepisów polskich i unijnych dotyczących winiarstwa, normy i standardy obowiązujące przy produkcji wina, procedury administracyjne związane z komercyjną produkcją),

„Marketing w winnicy” – 1 godz. (standardy oferty przygotowanej dla enoturystów; degustacja, zwiedzanie, prelekcje, sprzedaż wina w gospodarstwie i poprzez internet, wizualizacja gospodarstwa winiarskiego, działania okołowiniarskie, winiarska ścieżka, podstawy PR w winnicy),

„Czy na polskim winie można zarobić?” – 1 godz. (koszty: założenia i prowadzenia winnicy, wyposażenia przetwórni, produkcji i butelkowania wina, kalkulacja zysku na przykładzie winnicy o powierzchni 1 ha),

20 maja

„Uprawa winorośli i winiarstwo w praktyce gospodarstwa winiarskiego o profilu enoturystycznym” – 8 godz. Wyjazd studyjny po wybranych winnicach polskich – praktyczne zapoznanie się z uprawą krzewów i produkcją wina oraz ofertą enoturystyczną gospodarstw.

Ewa Wawro
Sekretarz SWP

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Close
X