Dlaczego warto pić herbatę?
Herbata to zaraz po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie. Jej historia sięga ok 5000 lat i w tym czasie narosły wokół niej skomplikowane ceremoniały. Pomimo tak bogatej historii w Polsce najczęściej spożywamy herbatę czarną. Warto jest jednak zapoznać się z innymi jej rodzajami, gdyż odwdzięczą się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi.
Herbata Zielona – Tradycyjnie uprawiana w Chinach i Japonii. Jest jedną z najpopularniejszych odmian. Jest to herbata niefermentowana, liście są pogrzewane, dzięki czemu zatrzymujemy proces oksydacji. Ta metoda sprawia, iż zielona herbata posiada wiele przeciwutleniaczy, które słyną ze swoich zdrowotnych właściwości.
- Zwiększa funkcje mózgu.
- Wspiera utratę wagi.
- Zwalcza stany zapalne.
- Obniża ryzyko udaru.
- Reguluje poziom cholesterolu.
Herbata Czarna – Najczęściej spożywana herbata w Polsce. Posiada całkowicie sfermentowane liście, co przekłada się na bardziej wyrazisty, mocniejszy smak, a duża zawartość kofeiny, czyni z niej idealną alternatywę dla porannej kawy. Badania wykazały, że czarna herbata może chronić płuca przed uszkodzeniem spowodowanym narażeniem na dym papierosowy oraz obniżać poziom złego cholesterolu.
- Zawiera dużą ilość kofeiny.
- Polecane dla osób z cukrzycą.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
Herbata Biała – delikatnie fermentowana, jest najmniej przetworzona wśród wszystkich herbat. Jest ceniona przez miłośników ze względu na swój delikatny, łagodny smak. Idealny wybór dla konesera.
- Zawiera polifenole, które spowalniają proces starzenia.
- Ma silne działania antymutagenne oraz antyoksydacyjne.
- Zawiera dużo witaminy C.
Herbata turkusowa (oolong) – herbata półfermentowana, co daje smak pomiędzy zielonymi, a czarnymi herbatami. Charakteryzuje się niską zawartością kofeiny. Bardzo popularna w Chinach i Tajwanie.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
- Reguluje poziom cukru we krwi.
- Niska zawartość kofeiny.
Herbaty Czerwone Pu-Er – Charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi oraz czarny kolor naparu to cechy charakterystyczne dla tej herbaty. Swoje wyjątkowe działanie zawdzięcza procesowi wieloletniego leżakowania. Pu Erh jest uznana zgodnie z wiedzą zielarską popartą badaniami naukowymi jako naturalne lekarstwo skuteczne w usuwaniu toksyn z organizmu, wolnych rodników oraz złego cholesterolu z naczyń krwionośnych. .
- Pobudza metabolizm tłuszczowy.
- Skutecznie spala tkankę tłuszczową.
- Oczyszcza organizm.
- Zwalcza zły cholesterol.
- Naturalny środek na kaca.
- Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
- Reguluję pracę przewodu pokarmowego.
Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki po herbatę naprawdę warto sięgać. Dodatkowo wybór jest ogromny, więc można zaryzykować stwierdzenie, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Herbaciarnia w Jaśle. Od soboty 4-go czerwca każdy jaślanin może spróbować herbat z całego świata. Przy Kadiego 7 otwarta została herbaciarnia i sklep z herbatą.
W ofercie herbaty:
Czarne,
Białe,
Zielone,
Pu Erh,
Kwitnące,
Żółte,
Oloong,
Rooibos,
Yerba Mate,
Serdecznie zapraszamy
Pon-Sob : 09:00-20:00
Niedziela : 12:00-19:00
artykuł sponsorowany