Czy sałaty w torebkach foliowych są groźne dla zdrowia?
PODKARPACIE. Tzw. „gotowe sałaty”, czyli mieszanki sałat, pakowne w torebki foliowe mogą być źródłem bakterii E.coli.
Po spożyciu sałaty paczkowej w Anglii dwie osoby zmarły, a ponad 150 zostało zakażonych patogenną bakterią E. Coli. Ponad 60 chorych wymagało hospitalizacji. Powodem tych zakażeń była najprawdopodobniej patologiczna bakteria E. coli (pałeczka okrężnicy) oznaczona symbolem 0157 – podały zagraniczne media.
Dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń uspokaja jednak: – Nie obawiajmy się wszystkich bakterii E. coli. Do zakażenia może dojść jedynie po spożyciu produktów skażonych patologiczną pałeczką okrężnicy. I dodaje, że aż 40 proc. tych bakterii stanowi mikrobiom naszego organizmu.
Przeczytaj pełny tekst artykułu w papierowym wydaniu Super Nowości.
Anna Moraniec